Миколаївські депутати затвердили План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату

Сьогодні, 19 квітня, сесія Миколаївської міської ради затвердила План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату. За дане питання проголосувало 39 депутатів.

Як відомо, з метою підтримки європейських ініціатив, спрямованих на скорочення викидів в атмосферу вуглекислого газу, 19 червня 2017 року Миколаїв приєднався до ініціативи Європейської комісії зі сталого розвитку міст Угода мерів (Covenant of Mayors).

«У 2017 році ми створили робочу групу для розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Миколаєва, який є базовим документом для співпраці з міжнародними організаціями. Протягом 2017 року департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій співпрацював з органами державної влади, які займаються енергоефективністю, зокрема, з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України над розробкою програми – і сьогодні депутати прийняли важливе рішення в цьому питанні», – розповів віце-мер Миколаєва Олександр Омельчук.

За його словами, ПДСЕРК пропонує інвестиційну та кліматичну політику муніципалітету в сфері сталого енергетичного розвитку та запобігання змінам клімату шляхом скорочення викидів СО2.

Як повідомив заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, в основу енергетичної модернізації міста у період до 2020-2030 рр. покладені проекти глибокої термомодернізації житлових та громадських будівель і нові інвестиційні проекти модернізації комунальних підприємств міста.

«Виконання Плану дій передбачає удосконалення системи управління підприємствами й організаціями житлово-комунального господарства, розвиток ринкових відносин у галузі, створення конкурентного середовища і ринку послуг, залучення інвестицій у галузь, зокрема на засадах  публічно-приватного партнерства та ЕСКО-механізмів, зменшення витрат та втрат енергоносіїв у житлово-комунальному господарстві, проведення ефективної енергозберігаючої політики, підтримку розвитку різних форм самоорганізації населення (ОСББ, ОСН, громадські об’єднання), як партнерів у реалізації Плану дій», – розповів Слободяник.

План передбачає системні інвестиції в житловий сектор, у систему тепло-, водопостачання, зовнішнього освітлення, громадський транспорт, а також створює нову кліматичну політику у Миколаєві.