«Ми долучилися до програми «Теплий дім» і тепер отримаємо 80% компенсації», — голова правління ОСББ «Північний-5»

Директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Вячеслав Булах разом із директором Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрієм Гусаковим перевірили хід виконання енергомодернізаційних робіт з утеплення багатоквартирного будинку ОСББ «Північний-5», розташованого за адресою: вул. Архітектора Старова, 14.

Як повідомив Вячеслав Булах, департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій розробив порядок утеплення багатоквартирних будівель і виніс його на розгляд міськвиконкому. З метою покращення теплотехнічних показників будинків існуючого житлового фонду, економії енергоресурсів та покращення естетичного вигляду фасадів житлових будинків 27 вересня 2017 року виконком Миколаївської міської ради затвердив Правила термічної модернізації (утеплення) фасадів багатоквартирних будинків на території міста Миколаєва.

«Таким чином у нас з’явилися нові правила термомодернізації фасадів. Спочатку ми отримали критичні відгуки на свою адресу – люди не вірили, що можуть утеплити свої будинки, не витративши жодних коштів, але сьогодні ми маємо перший результат – ОСББ «Північний-5». Правління ОСББ зважилося на такий крок і пройшло всі процедури – від подачі документів до отримання рішення. Вони зібрали необхідну документацію, звернулися до управління архітектури Миколаївської міської ради, а вони – до нас. На сьогодні цей механізм уже працює», – розповів Вячеслав Булах.

Директор Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрій Гусаков розповів, що його комунальна установа супроводжувала проект:

«Голова правління відвідувала семінари у Центрі енергоефективності, що допомогло їй краще зрозуміти механізм «теплих кредитів» і ОСББ отримало кредит на утеплення фасаду будинку. Головним аргументом для утеплення фасаду через програму «теплих кредитів» стало те, що жителі будинку, не збільшуючи тариф на квартплату, отримають утеплення, виконане у відповідності до Державних будівельних норм, яке кожній квартирі коштуватиме не більше 2000 грн. Адже платоспроможність ОСББ розраховується на підставі надходжень із квартплати. Тобто, коли ОСББ отримує 80% компенсації, то, відповідно, кожна квартира робить утеплення за 20% від вартості утеплення, яке без компенсацій коштувало би кожній квартирі у 5 разів більше», — повідомив Юрій Гусаков.

За словами голови правління ОСББ «Північний-5» Ганни Коренди, сума кредиту склала 862 тисячі гривень.

«Ми долучилися до програми «Теплий дім» і тепер отримаємо 80% компенсації. Завдяки нашому депутатському корпусу ми отримали змогу утеплити будинок і не витрачати на це баснослівних сум, маючи компенсацію від міста та держави», — розповіла голова правління.