«Ви робите велику роботу», — Кшиштоф Герульський

У Миколаєві відбулася зустріч заступника Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександра Омельчука з експертом з енергоефективності Групи підтримки України при Європейській Комісії Кшиштофом Герульським.

На зустрічі були присутні також національний експерт проекту ЄС «Угода мерів – Схід» в Україні Оксана Кисіль, директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Вячеслав Булах та директор Центру енергоефективності м.Миколаєва Юрій Гусаков.

«Добре, що ви пояснюєте людям, що таке енергоефективність, ви робите велику роботу. Тому що для багатьох це слово значить – просто вимкнути світло. А ви пояснюєте та даєте приклад, що все набагато масштабніше», — звернувся Кшиштоф Герульський до віце-мера.

У приклад він навів Польщу, яка вже давно займається впровадженням заходів з енергозбереження і зазначив, що Україна має всі шанси наздогнати сусідню країну. «За останні 3 з половиною роки відбулися значні зміни в законодавчій базі Україні, наближені до європейських стандартів. Подібні кроки у свій час зробила Польща, та оскільки держава активно сприяла цьому, зміни відбулися швидше. На той час для України енергоефективність була однією із 6-ти головних реформ, які треба було впроваджувати. Наразі Україна має всі шанси наздогнати сусіда», — сказав експерт.

Важливість питання енергоефективності відзначив під час зустрічі Олександр Омельчук. Він розповів про те, з чого усе розпочиналося, і підкреслив важливість розвитку теми енергозбереження на рівні муніципалітету.

«Рік тому ми створили департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій і взялися за роботу. Наразі маємо результати. Це і створення комунальної установи «Центр енергоефективності м. Миколаєва, і впровадження програм «теплих» кредитів. Але головна проблема, з якою ми зіткнулися – це нагальна потреба реформування енергогенеруючих підприємств. Яким чином і які використовувати технології — це питання сьогоднішнього дня», — повідомив віце-мер.

Кшиштоф Герульський виявив бажання відвідати Центр енергоефективності, який його приємно вразив.

«Я вперше бачу таку структуру, в якій органічно все – і виставка, і зала для проведення семінарів, і оформлення», — заявив він і висловив сподівання, що миколаївський Центр надихне інші міста України на створення схожих місць, куди люди йтимуть із задоволенням», — заявив він.