«Центр енергоефективності» навчає миколаївські ОСББ енергомодернізації будинків

У Миколаєві відбулися збори жителів ОСББ «Парусний 7 А», розташованого у мікрорайоні Соляні за участю «Центру енергоефективності Миколаєва».

На запрошення голови ОСББ «Центр енергоефективності» взяв участь в зборах жителів багатоквартирного будинку, адже такий формат участі дає можливість відповідати на їх запитання безпосередньо на місці.

Була проведена презентація програми компенсації «теплих кредитів», де на конкретних прикладах вже розрахованих проектів було показано, як і в які терміни будуть виконані роботи і перерахована компенсація.

Суть програми полягає в тому, що 40% компенсує держава, 30% — місто, 20% — область. Миколаївцям залишається оплатити лише 10%.

За словами директора «Центру енергоефективності Миколаєва» Юрія Гусакова, за цією програмою у 2017 році через державні банки (ПриватБанк, Укргазбанк і Ощадбанк) було успішно реалізовано 12 проектів на загальну суму 1 мільйон 289 тисяч гривень. Тобто були впроваджені енергозберігаючі заходи і отримано компенсації.

Він навів приклад: ОСББ «Комунар-3» — один з проектів, який повністю супроводжував «Центр енергоефективності міста Миколаєва». Голова цього ОСББ також брала участь в зборах і відповідала на питання, що цікавлять учасників семінару.

Окрім того, Юрій Гусаков розповів, що утеплювати будинок потрібно комплексно, адже «латкове» утеплення – марно витрачені кошти. Окрім цього, таке утеплення може призвести до поступового руйнування будинку. Важливо провести аудит та обрати матеріал для утеплення залежно від того, з чого зроблений сам будинок, дослідити причини та місця тепловтрат у будинку та паралельно провести в будинку інші заходи з енергозбереження.

Юрій Гусаков зазначив, що в 2018 році на ОСББ по всій Україні буде виділено 190 мільйонів гривень державних компенсацій для ОСББ.

За підсумками зборів більшістю голосів мешканці прийняли рішення про утеплення будинку за програмою «Теплий Миколаїв».

                            .

Нагадаємо, Центр енергоефективності знаходиться за адресою: Миколаїв, вулиця Адмірала Макарова, 42-а (перехрестя з вулицею Фалєєвською). Тел .: (0512) 50-01-02.