Миколаївська ЗОШ №24 втричі скоротила використання електроенергії

У Миколаївській загальноосвітній школі №24, розташованій у мікрорайоні Матвіївка, ініціативною групою учнів, вчителів, та керівництва за підтримки Департаменту енергетики міської ради було встановлено світлодіодне енергозберігаюче освітлення.

Основними перевагами даного типу освітлення, за словами підрядника, директора компанії Svitlo Center Артема Білого, є його передача кольору, яка максимально наближена до сонячного світла. Тому під час навчального процесу світлодіодне освітлення менш впливає на втомлюваність очей школярів, не відволікає шумами і тремтінням. Крім цього, не містить таких шкідливих речовин як ртуть, гази і рідини і не опромінює учнів, що говорить про його повну безпеку.

Світлодіодні лампи  встановлені по всій території, включаючи класи, коридори, їдальню, туалети, спортзал і на шкільному подвір’ї. Головною особливістю стали датчики руху і освітлення, якими оснащений кожен світильник. Тобто, світло включається на кожній окремій ділянці при наближенні людини і за умови недостатнього освітлення, і вимикається після того, як людина пройде. В навчальних приміщеннях є можливість зонування освітлення.

В результаті заміни світильників яскравість у всіх приміщеннях школи підвищилася на 15-20%, а середня освітленість робочих місць учнів сьогодні становить 500 люмен, коли за нормами необхідно не менше 300 люмен. При цьому витрачання бюджетних коштів скоротилося в три рази.

Як розповіла завуч з навчально-виховної роботи, спочатку ідея встановлення енергоефективного світлодіодного освітлення народилася в стінах школи і учні 9-10 класів та вчителі фізики надихнулися конкурсом проектів громадського бюджету і вирішили взяти участь. Департамент енергетики пішов на зустріч цікавій ініціативі і допоміг розробити проект, який в результаті став переможцем і отримав фінансування. Однак, воно було дуже скромним.

«Ідея народилася у викладачів, батьків і, навіть, у дітей. А для нас здоров’я дітей важливіше навіть економії енергоресурсів. Коли в конкурсі громадського бюджету виграв проект заміни освітлення в школі №24 і ми побачили, що проект розрахований всього на 109 тисяч гривень, то зрозуміли, що школу за ці гроші не вдасться модернізувати. Тому Департамент вийшов з пропозицією і виділив ресурси. Це вдалося завдяки депутатському корпусу, який потримав рішення на сесії. Ми додали гроші з програми «Теплий Миколаїв» і в підсумку отримали не частину школи, а проект всього освітлення. І економію ресурсів в три рази. Цей досвід треба поширювати на інші школи нашого міста. Так ми будемо забезпечувати енергобезпеку нашої країни і споживати менше такого дорого ресурсу як енергія, — прокоментував заступник міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук.

Автор проекту «Теплий дім» Ігор Дятлов зазначив, що подібні ініціативи допоможуть виховати в дітях енергограмотність і розуміння того, що Землю потрібно берегти.

«Діти сьогодні не завжди енергоосвічені. Світло не вимикають, телевізор працює. А коли дитина в школі бере участь у такій ініціативі, то вже повертаючись додому, вона розуміє, що всі ресурси — це екологія. І, чим більше ми їх заощадимо, тим екологічнішою буде наша Земля», — розповів Ігор Дятлов.

Депутат Миколаївської міської ради Сергій Мотуз, на окрузі якого розташована школа, відзначив, що наступним кроком стане енергомодернізації котельні 24-ї школи.