ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» скоротило тепловтрати в два рази завдяки новій ізоляції та готується до масштабного списання застарілого майна

Обласне комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» активно готується до початку опалювального сезону і проводить моніторинг застарілого обладнання, техніки та мереж для подальшого списання. На сьогодні їх обслуговування коштує підприємству набагато дорожче, ніж придбання нового.

Нині по Миколаєву заізольовано близько 40 кілометрів труб тепломереж поліуретановою оцинкованою оболонкою.

«Люди почали красти оцинкування, порушили покрив, і ізоляція труби повністю зникла. Труби були замотані руберойдом, але це не довговічна ізоляція. Він за 3-4 роки повністю приходить в непридатність. У цього покриття термін експлуатації більше 30 років. Воно надійне і з мінімальними тепловтратами, як мінімум в два рази. За рахунок цього йде економія енергоносіїв та якісно краща послуга доходить до споживача», — поінформував заступник головного інженера Олександр Шундель.

Більш того, вся ізоляція обладнана антивандальними механізмами, щоб в подальшому не допустить розкрадання городянами.

Керівник ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов зазначив, що головна мета ізоляції тепломереж – це скорочення тепловтрат, щоб в будинки миколаївців доходило тепло в повному обсязі.

«За цей рік і за минулий ми заізолювали дуже багато труб. Це наші витрати. Чим більше ми заощадим – тим більше грошей ми отримаємо. Цього року за програмою світового банку ми заізолювали 25 кілометрів труб і ще 20 кілометрів — за власні кошти. Мережі постійно ізолюються. До 1 вересня ми закінчуємо підготовку до опалювального сезону і всі райони міста знову стануть на ізоляцію. Головна мета ізоляції – це максимально скоротити тепловтрати, довести їх до нормативних. Чим менше втрати – тим більше зекономлено – тим ефективніше працює підприємство. Але, для того, щоб підприємство вийшло на новий рівень, йому потрібна допомога, як адмінресурсу, так і фінансова. Економіка не терпить політики. Відсутність фінансування – це навіть не труби і котли. Це, в першу чергу, люди. Ми втрачаємо кваліфіковані кадри», — повідомив Микола Логвінов.

Крім цього, керівництво ОКП має наміри списати більше 30 кілометрів трубопроводів гарячого водопостачання, яке прийшло в профнепридатність ще в 2008 році. Більше 70% будинків в Миколаєві подали письмові відповіді, що вони не готові приймати гарячу воду, отже перспектив відновлення в Миколаєві централізованої подачі гарячого водопостачання немає. Причина – непрацюючі внутрішньобудинкові системи і збитковий тариф.

При цьому старі, іржаві, прогнилі труби і насоси можуть принести «Миколаївоблтеплоенерго» близько 6 мільйонів гривень, які керівництво зможе використтати на виплату заробітних плат і податків. На сьогодні на підприємстві вже немає багатомільйонних боргів, однак, на два тижні прострочена виплата авансу за червень.

Щодо терміну демонтажу трубопроводів, то він займе кілька місяців і може бути завершений вже до кінця 2018 року.

Керівництво ОКП вже отримало схвалення комісії з питань енергетики при Департаменті енергоефективності, наразі чекає висновків робочої комісії в доцільності даного демонтажу.

Також на підприємстві накопичилося кілька застарілих автомобілів, експлуатація яких протягом найближчих п’яти років обійдеться дорожче, ніж придбання нового транспорту.

«Ми провели експеримент. У нас було дві машини на списання. Ми вирішили їх відновити. «Нива» обійшлася майже в 100 тисяч гривень і «Дачія Логан», яка коштує на ринку 3-4 тисяч доларів, нам вийшла в 50 тисяч гривень. Сенс? Економіка в чому? Все, що сьогодні маємо на підприємстві, коштує близько півмільйона гривень. За ці гроші можна купити два авто, але діючих», — прокоментував Микола Логвінов.

Підсумовуючи, керівник «Миколаївоблтеплоенерго» відзначив відтік кадрів і фахівців як в інші міста, так і в цілому з України. В результаті чого страждає якість і ефективність роботи підприємства.