«Несанкціоноване втручання в систему опалення призводить до негативних наслідків», — Олександр Омельчук

Сьогодні, 8 серпня, представники департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій, ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» на чолі з заступником Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександром Омельчуком провели зустріч з жителями багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: вул. Потьомкінська, 81/83.

Вказаний будинок опалюється від котельні ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», яка розташована в підвалі цього ж будинку. Розрахунки за отриману теплову енергію здійснюються за показниками лічильника, але мешканці не мають жодної можливості регулювати теплоспоживання. Як результат – явища «перетопу», відкриті взимку кватирки та значні рахунки за теплову енергію.

Ситуація ускладнюється тим, що із 102 квартир будинку 38 мають індивідуальне опалення, а сторонні споживачі, які раніше отримували тепло від зазначеної котельні, на сьогоднішній день відключені. Таким чином, котельня працює з навантаженням, меншим ніж 50%.

Як повідомив Олександр Омельчук, така проблема – не поодинокий випадок у Миколаєві. Її суть полягає в тому, що жителі будинку несанкціоновано втручаються в систему опалення, що призводить до її розбалансування.

«Всі зусилля теплогенеруючого підприємства з поліпшення якості теплопостачання нівелюються самовільним втручанням споживачів у внутрішньобудинкові системи опалення багатоквартирних будинків. Ці дії негативно впливають на гідравлічне регулювання будинків, що спричиняє неякісне надання послуг з центрального опалення іншим споживачам будинку», вважає заступник мера.

Виходом з ситуації може стати облаштування в будинку індивідуального теплового пункту з автоматичним регулюванням споживання тепла. Такий захід міг би в значній мірі вирішити проблему.

Постає запитання: де взяти гроші на все це? Сьогодні воно цілком вирішуване. За останні роки держава значно посилила фінансову підтримку підвищення енергоефективності наявного житлового фонду. Це і пільгові кредити, і грантові кошти, і спеціальні програми. Наприклад, у Миколаєві успішно реалізується програма підтримки заходів з енергозбереження «Теплий Миколаїв». Вже запрацював Фонд енергоефективності, який також буде здійснювати підтримку термомодернізаційних проектів. Іншими словами, кошти знайти можна. Потрібно лише прорахувати, коли і яку вигоду вони принесуть власникам квартир будинку, який пішов шляхом термомодернізації.

Учасники зустрічі намітили план подальших дій для вирішення проблемного питання.