Програма «Теплий Миколаїв»: ОСББ обговорили проблемні питання

У «Центрі енергоефективності м.Миколаєва» відбувся круглий стіл на тему: «Питання та пропозиції до програми компенсації теплих кредитів», де були підведені проміжні підсумки з питання компенсацій теплих кредитів для ОСББ за 2018 рік.

Учасники круглого столу обговорили проблеми, які виникали в роботі з банками, підрядниками, постачальниками енергії. Окрім того, голови миколаївських ОСББ цікавилися розміщенням сонячних панелей для електрогенерації, порядком узгодження паспорту фасаду та ін.

Але всіх хвилювало одне і те ж питання — чи були збої в отриманні компенсацій?

За словами директора «Центру енергоефективності м.Миколаєва» Юрія Гусакова, таких збоїв не було. Це можна перевірити, зайшовши на сайт Центру, ознайомившись з картою реалізованих проектів чи, навіть, відвідати ОСББ, розташоване за вказаною на карті адресою.

«В процесі обговорення ми прийшли до ряду важливих висновків: проекти вартістю понад 800 000 грн. все ще непідйомні для більшості ОСББ і ЖБК, тому необхідно залучати інші додаткові джерела фінансування. Попередній розгляд документів перед подачею в державний банк необхідно проводити в Центрі енергоефективності не тільки за проектами, які ми взяли на супровід, але, бажано, для всіх, які є в місті. Для чого? Для того, щоб уникнути як економічно, так і технологічно невірних рішень. Щоб не спілкуватися з жителями будинків, не володіючи актуальною інформацією. Співробітники Центру виїжджають на збори з проектором і екраном, роблять для мешканців професійну презентацію, чим серйозно підвищують шанси на прийняття оптимального рішення», — розповів Юрій Гусаков.

«Якби з самого початку так співпрацювали з Центром, то багато проблем і перешкод, з якими зіткнулися ОСББ, можна було б уникнути», — вважає Тетяна Горбатюк.

Важливо, що в круглому столі брали участь не тільки ті, хто працював з програмою «Теплий Миколаїв», а й ОСББ, які тільки цікавляться участю в програмі. Таких була рівно половина.

Учасники круглого столу склали перелік пропозицій, які було б доцільно внести в програму «Теплий Миколаїв» для більшої її ефективності.

За підсумками круглого столу співробітники Центру, тепер знаючи, де і на якому етапі участі в програмі ОСББ зазнали перешкод, застосовуючи всі свої можливості, зможуть поліпшити якість роботи всіх учасників процесу отримання компенсацій і виконання робіт.