Директор департаменту Вячеслав Булах про ЕСКО-механізм, інвестиції і «теплі» кредити

Директор Департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Вячеслав Булах розповів про ЕСКО-механізм, інвестиції і «теплі» кредити в ефірі телепередачі «Добрий вечір» на каналі НІС-ТВ.

«Це досить нове для нашої країни явище. 9 червня до нас завітали представники Держенергоефективності на чолі з Олексієм Корчмітом, який запропонував запровадити ЕСКО-механізм у Миколаєві. У двох словах, це — інвестроські кошти. Коли інвестор заходить і каже: «Я готовий витратити свої гроші на енергомодернізуючі заходи», а потім отримує від цього прибуток. Десь місяць тому рішенням виконкому було затверджено перелік з 26 об’єктів у Миколаєві, які братимуть участь в цьому механізмі. Зараз ці об’єкти пдключені до централізованого опалення. А розумний регулятор температури в індивідуальних теплових пунктах, якими ми плануємо їх оснащувати, дозволить скоротити рівень енергоспоживання: таким чином буде досягнута економія», — розповів Булах.

За словами В’ячеслава Булаха, зараз оголошені торги на ці 26 об’єктів.

«Буде укладатися договір, після закінчення часу інвестор отримає прибуток — частину економії. В Україні такі механізми вже працюють в Києві, Львові, Житомирі. Позитивний досвід, можна сказати, вже є. Ми, як замовник, захищені — все закріплено на законодавчому рівні».

Що стосується програми «теплих» кредитів — в цій сфері Булах відзначив значний «бум».

«Чому «бум» — ця програма дозволяє кредитувати з трьох джерел — державного бюджету, обласного бюджету, міського бюджету — зокрема, наша програма. Це компенсація тіла кредиту або процентної ставки. Зараз профінансовано 12 ОСББ на суму більше 400 тисяч гривень — в рамках цієї програми замінені вікна в під’їздах, замінено освітлення на менш енергоємне.

«На сьогоднішній день департаментом уже профінансовано компенсацій на суму біля 1,5 млн гривень фізособам. Виділення компенсації затверджується шляхом голосування. Ми працюємо з серйозними банками. Навіть житель окремо взятої квартири може приєднатися до цієї програми», — повідомив директор Департаменту.