Омельчук наполягає на терміновому скликанні бюджетної комісії з питання підготовки до опалювального сезону

Заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук наполягає на тому, щоб терміново скликати бюджетну комісію.

Про це йдеться в листі до голови постійної комісії Миколаївської міської ради з питань  економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку Олександра Бернацького.

В листі зазначається, що ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» знаходиться в тяжкому фінансовому становищі, пов’язаному з недостатністю обігових коштів, що не дає можливості вчасно виконувати свої поточні зобов’язання із виплати заробітної плати, відрахувань, податків, проведення необхідних ремонтних робіт та відповідно виконувати підготовку до нового опалювального сезону.

«ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» має потребу в поповненні обігових коштів для виплати заробітної плати та погашенні заборгованості з податків, що утвориться станом на 01.10.2018 року у сумі 38 739,966 тис.грн., не враховуючи потреби в погашенні заборгованості за електроенергію, природній газ, матеріали та послуги, що були використані на підготовку до опалювального сезону 2018/2019 років», — йдеться у листі.

Головною причиною теперішнього негативного фінансово-економічного заступник Миколаївського міського голови вважає те, що діючі тарифи на теплову енергію, які встановлені НКРЕКП, є збиткові у зв’язку з неповним відшкодуванням витрат та відсутністю рентабельності. Фактично діючі тарифи забезпечують покриття витрат підприємством на 69%.

Внаслідок цього заборгованість ОКП перед газопостачальною організацією за газ з врахуванням боргів попередніх років становить 166 мільйонів гривен, а загальна заборгованість споживачів за теплову енергію складає 86,3 мільйони гривень.

В попередні роки різницю в тарифах компенсувала держава, а з 2016 року – це прямі збитки підприємства. Станом на 1 липня 2018 року різниця в тарифах складає 141 мільйон 203 тисячі гривень» і збільшується з кожним днем. Вирішення цієї проблеми знаходиться в компетенції Кабінету міністрів України.

Ситуація, що склалася, ставить під загрозу початок опалювального сезону, так як підприємство не отримало номінації на природний газ.

«Фінансова підтримка з боку міста – єдиний варіант для підприємства втримати ситуацію під контролем і зберегти підприємство, яке обслуговує 85 тис. особових рахунків споживачів-фізичних осіб, 324 об’єктів бюджетної та соціальної сфери, до складу яких входять 40 медичних закладів, 58 шкільні заклади та 44 дитячі садки», – вважає віце-мер.

Він просить терміново провести засідання комісії з запрошенням представників ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», житлово-комунальних підприємств Миколаївської міської ради щодо підготовки міського господарства до роботи в опалювальний період 2018-2019 рр. та при перерозподілі бюджету передбачити, щонайменше 33 мільйони гривень для покриття заборгованості ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» по заробітній платі і податкам, а також передбачити кошти, необхідні житлово-комунальним підприємствам Миколаївської міської ради для підготовки до опалювального періоду 2018-2019 рр.

Варто зазначити, що ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» – не єдине теплопостачальне підприємство, що опинилося в скрутному фінансовому становищі. На сьогодні низка теплопостачальних підприємств в різних областях України звернулася до місцевих органів влади за фінансовою підтримкою і отримали її.