У Миколаєві презентували перший індивідуальний тепловий пункт з дистанційним керуванням, встановлений за кошти інвестора

Перший ІТП з системою дистанційного керування, встановлений завдяки ЕСКО-механізму, презентували сьогодні у Миколаївській ЗОШ №12, розташованій на вул. 1-Екіпажній, 2 в рамках «Марафону ЕСКО-проектів».

В презентації взяли участь заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, депутат Миколаївської міської ради Олена Кісельова, директор ЗОШ №12 Ірина Посашкова та технічний директор компанії ЕСКО-УА Олександр Сафонов.

Як розповів заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, встановлення ІТП на об’єктах бюджетної сфери відбулося завдяки впровадженню ЕСКО-механізму – залучення інвестицій в енергомодернізацію без участі бюджетних коштів.

«Учасники, які мають бажання енергомодернізувати, наприклад, дитячий садочок чи школу, змагаються в системі Prozorro, пропонуючи вигідніші умови з економії енергоресурсів. Фактично, внісши власні кошти в енергомодернізацію того чи іншого об’єкту. У Миколаєві наразі є 26 об’єктів – закладів освіти – де відбувається встановлення індивідуальних теплових пунктів і ця робота буде завершена до початку опалювального періоду», – повідомив Андрій Слободяник.

За його словами, особливість ЕСКО-механізму полягає у тому, що виграє тендер не той, хто запропонує найнижчу ціну, а той, хто надасть найвищий показник ефективності енергосервісного договору. Цей показник визначає потенційну економію коштів на енергоспоживанні та грошову вигоду для бюджетної установи. Водночас це – запорука закупівлі найбільш ефективного та якісного устаткування та матеріалів для проведення робіт.

«Всі заходи з енергозбереження проводяться за кошти інвестора, а енергоефективне, сучасне обладнання, яке запроваджується на бюджетних об’єктах, переходить у власність громади після закінчення строку договору», – розповів Андрій Петрович.

Основною «родзинкою» є те, що всі дані дистанційно передаються до системи енергомоніторингу бюджетних установ, центр якої розташований у департаменті енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій і, фактично, керування системою опалення закладу може відбуватися навіть з мобільного телефону.

«В режимі реального часу ми отримуємо інформацію по кількості спожитої енергії, так само в режимі реального часу ми можемо керувати процесами, які відбуваються на ІТП. Ця система керування має стати основною для глобальної системи дистанційного керування тепловим господарством міста», – повідомив Андрій Слободяник.

Він показав на прикладі, як підключитися до системи керування, слідкувати за роботою ІТП та зміною показників.

Депутат миколаївської міської ради Олена Кісельова відзначила, що встановлення ІПТ в школі за кошти інвестора – важливий крок не лише в економію бюджетних коштів, але й збереження здоров’я школярів.

«Ми повинні розуміти, в яких температурних умовах навчаються наші діти і при потребі у стислі строки їх змінювати завдяки системі моніторингу та управління. Дякуючи департаменту енергетики, ми маємо таку можливість. Це добре, коли, маючи порозуміння, ми отримуємо результат», – підкреслила Кісельова.