«Знайшли можливість не витрачати бюджетні кошти», — Наталія Манзюк про ЕСКО-можливості залучення інвесторів у енергомодернізацію миколаївських ЗОШ

ІТП з системою дистанційного керування, встановлений завдяки ЕСКО-механізму, презентували сьогодні у Миколаївській ЗОШ №50, розташованій на проспекті Миру, 50 в рамках «Марафону ЕСКО-проектів».

В презентації взяли участь заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, депутат Миколаївської міської ради Наталія Манзюк, технічний директор компанії ЕСКО-УА Олександр Сафонов та адміністрація ЗОШ №50.

Депутат Миколаївської міської ради Наталія Манзюк відзначила, що встановлення ІТП в школі за кошти інвестора – важливий крок до економії бюджетних коштів.

Вона подякувала ініціатору програми «Теплий дім», депутату Миколаївської міської ради Ігорю Дятлову, заступнику Миколаївського міського голови Олександру Омельчуку, департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій за можливість залучення інвесторських коштів:

«Завдяки лідеру Ігорю Дятлову, «Опозиційному блоку» та депутатському корпусу, який підтримав програму «Теплий дім», був створений департамент енергоефективності, яким опікується Олександр Омельчук. Він залучив професіоналів, що дало поштовх до залучення інвесторів в бюджетну сферу міста. Вони знайшли можливість не витрачати бюджетні кошти для того, щоб ми мали тепло у наших школах та дитсадках», — підкреслила Наталія Манзюк.

Як розповів під час презентації індивідуального теплового пункту журналістам заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник, встановлення ІТП на об’єктах бюджетної сфери відбулося завдяки впровадженню ЕСКО-механізму – залучення інвестицій в енергомодернізацію без участі бюджетних коштів. Миколаїв став другим в Україні містом за кількістю ЕСКО-договорів.

 

Учасники, які мають бажання енергомодернізувати заклад бюджетної сфери, змагаються в системі Prozorro, пропонуючи вигідніші умови з економії енергоресурсів. Фактично, внісши власні кошти в енергомодернізацію того чи іншого об’єкту. У Миколаєві наразі є 26 об’єктів – закладів освіти – де відбувається встановлення індивідуальних теплових пунктів і ця робота буде завершена до початку опалювального періоду.

За словами заступника директора департаменту енергетики, особливість ЕСКО-механізму полягає у тому, що виграє тендер не той, хто запропонує найнижчу ціну, а той, хто надасть найвищий показник ефективності енергосервісного договору. Цей показник визначає потенційну економію коштів на енергоспоживанні та грошову вигоду для бюджетної установи. Водночас це – запорука закупівлі найбільш ефективного та якісного устаткування та матеріалів для проведення робіт.

«Всі заходи з енергозбереження проводяться за кошти інвестора, а енергоефективне, сучасне обладнання, яке запроваджується на бюджетних об’єктах, переходить у власність громади після закінчення строку договору», – розповів Андрій Петрович.

Всі дані дистанційно передаються до системи енергомоніторингу бюджетних установ, центр якої розташований у департаменті енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій і, фактично, керування системою опалення закладу може відбуватися навіть з мобільного телефону.

Директор школи Валентина Дячук вважає, що подібне інвестування в дітей допоможе виростити здорове і сильне покоління.

«Я вдячна програмі «Теплий дім» і впевнена, що зекономлені гроші підуть на розвиток соціальної сфери, освіти – це вкрай необхідно для розвитку нашого суспільства і забезпечує розвиток країни. Все залежить від молодого покоління, від дітей, що ми вкладемо в них. Якщо вони будуть знаходиться в нормальних, безпечних умовах освітнього процесу, значить ми потурбувалися про них. Місцеве самоврядування не забуває про те, що на першому місці у нас дитинство», – прокоментувала Валентина Дячук.

Як повідомив заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, в 2018 році одним із пріоритетних напрямків діяльності міської влади було визначено запровадження енергозберігаючих заходів на об’єктах бюджетної сфери міста Миколаєва, у тому числі і шляхом залучення позабюджетних коштів.

«Розуміючи, що міський бюджет не в змозі охопити одночасно всі заклади освіти і енергомодернізувати системи опалення в них, ми знайшли можливість не обтяжувати бюджет міста. Завдяки впровадженню ЕСКО-механізму нам вдалося додатково залучити більше 15,5 мільйонів гривень позабюджетних коштів на встановлення індивідуальних теплових пунктів із системою дистанційного керування на об’єктах бюджетної сфери, наразі їх 26. У наступному році ми плануємо збільшити кількість об’єктів, на яких енергомодернізаційні роботи проводитимуться за кошти інвестора», — підкреслив віце-мер.