«Теплий дім» в дії: Миколаївську ЗОШ №32 енергомодернізували за кошти інвестора

ІТП з системою дистанційного керування, встановлений завдяки ЕСКО-механізму, презентували сьогодні у Миколаївській ЗОШ №32 в рамках «Марафону ЕСКО-проектів».

В презентації взяли участь депутат Миколаївської міської ради Андрій Яковлєв, директор ЗОШ №32 Людмила Кривоногова, начальник відділу аналізу, моніторингу та аудиту департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Юрій Шарапов та начальник відділу енергетичного нагляду, нормування та контролю департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Глеб Карабут.

Як розповів Юрій Шарапов, встановлення ІТП на об’єктах бюджетної сфери відбулося завдяки впровадженню ЕСКО-механізму – залучення інвестицій в енергомодернізацію без участі бюджетних коштів.

«У Миколаєві наразі є 26 об’єктів – закладів освіти – де відбувається встановлення індивідуальних теплових пунктів. Всі заходи з енергозбереження проводяться за кошти інвестора, а енергоефективне обладнання, яке запроваджується на бюджетних об’єктах, переходить у власність громади після закінчення строку договору», – повідомив Шарапов.

За словами Глеба Карабута, встановлення ІТП дозволить регулювати тепло в приміщенні в залежності від погодних умов і часу доби, що сприяєтиме чималій економії тепла та економитиме кошти.

Директор школи № 32 Людмила Кривоногова розповіла, що ще 8 років тому відремонтували систему опалення і в школі потеплішало, але з’явилася інша проблема.

«У нас в школі взимку дуже тепло, навіть жарко, і ми ніяк не могли регулювати температурний режим в кабінетах. Щороку у нас була перевитрата тепла. Думаю, завдяки новому обладнанню, ми зможемо заощадити не тільки для школи, а й для міста», — вважає директор.

Депутат Миколаївської міської ради Андрій Яковлєв повідомив, що для встановлення ІТП в 26 школах міста залучено 15 мільйонів позабюджетних коштів.

«Ми бачимо результат виконання програми «Теплий дім» Ігоря Дятлова і роботу департаменту енергоефективності на чолі з Олександром Омельчуком. Вважаю, що від такої роботи вигоду отримають всі, а учні навчатимуться в комфортних умовах… Ті плани, які собі будує заступник мера Олександр Омельчук, в будь-якому випадку реалізовані відповідно до часових рамок. Як показує практика сьогоднішнього об’єкта, всі роботи виконані в терміни», — відзначив Яковлєв.