«Теплий дім» в дії: жителі ОСББ утеплили не лише під’їзд, а й квартири

Жителі ОСББ «Сухий фонтан», розташованого по вулиці 8-го березня, 14 завдяки програмі «Теплий Миколаїв»  встановили енергозберігаючі вікна не лише в під’їздах, а й в квартирах пенсіонерів, інвалідів, багатодітних сімей та малозабезпечених.

Жителі ОСББ відразу ж відзначили, що з новими вікнами в квартирах значно тепліше і тихіше.

«Люди отримали теплий кредит на заміну вікон не лише у під’їздах, але й замінили вікна тим жителям ОСББ, які відчувають матеріальну скруту. Ситуація примітна тим, що в минулому році люди могли тільки індивідуально звертатися за подібного роду енергомодернізаційними заходами і отримувати компенсацію. У 2017 році до постанови Кабінету Міністрів було внесено зміни, і вони позбавили права громадян звертатися індивідуально з таких питань. Це було фактично фіаско і втрата темпу в даному напрямку. Однак, це ОСББ довело, що в багатоквартирних будинках є можливість замінити вікна в квартирах. Сьогодні це — успішний реалізований проект, який обов’язково принесе поліпшення умов проживання для мешканців цього будинку», — повідомив заступник міського голови Миколаєва з питань енергоефективності Олександр Омельчук.

Мешканці ОСББ «Сухий фонтан» вже отримали компенсації по «теплому» кредиту від держави і міста, а ось в обласному бюджеті коштів на сьогодні вже немає.

«Я був скрізь, оббивав пороги. Був у начальника фінуправління, департаменту ЖКГ, записувався на прийом до голови адміністрації області. Врешті-решт мені сказали, що 8 вересня вони написали лист, щоб місто допомогло компенсувати ці кошти. Я був у заступника мера Омельчука на тому тижні і дуже сподіваюся, що місто і область як-то об’єднаються і допоможуть нам, тому що ми платимо шалені відсотки за кредит», — розповів голова ОСББ Віталій Шин.

Ситуацію з виділенням коштів з обласного бюджету прокоментував Олександр Омельчук.

«Понад 600 тисяч гривень становив кредит, який взяло ОСББ «Сухий фонтан», була отримана компенсація з державного і з міського бюджетів. Залишилося отримати компенсацію з області, щоб максимально знизити вартість даного заходу для мешканців. З цим є проблема, тому що директор ОСББ звертався до мене і говорив про те, що в області не вистачає фінансування для забезпечення всіх потреб по компенсації. Було передбачено всього лише 300 тисяч гривень і на 1 вересня вони вже були витрачені. Ми звернулися з офіційним листом і на нарадах піднімаємо питання про додавання фінансування на цей рік, і обов’язково запланувати на 2019 рік не менше двох мільйонів гривень на компенсації. Це дасть ще більше можливостей для миколаївських ОСББ, а також для жителів області користуватися кредитами і впроваджувати заходи», — запевнив віце-мер.