ПРООН допоможе зробити школу у Широкій Балці комфортною для перебування школярів

У Миколаєві відбулася зустріч заступника Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександра Омельчука з представниками Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в рамках реалізації проекту «Усунення бар’єрів для сприяння інвестиціям в енергоефективність громадських будівель у малих та середніх містах України шляхом застосування механізму ЕСКО».

В рамках зустрічі віце-мер Олександр Омельчук, представники ПРООН Сергій Варга та Ігор Черкашин, депутат Миколаївської міської ради Олег Крісенко разом із співробітниками департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій відвідали ЗОШ №14, розташовану в Широкій Балці, де в першу чергу планується впровадження заходів з енергозбереження.

Керівник, програмний менеджер проекту ПРООН Глобального Екологічного Фонду з питань енергоефективності Сергій Варга розповів, що розглядає місто Миколаїв як надійного партнера.

«Я бачу нашу співпрацю у напрямку підвищення енергоефективності бюджетних будівель та сприяння залученню інвестицій на заходи щодо енергоефективності міста з використанням механізму ЕСКО та інших фінансових механізмів», — наголосив Сергій Варга.

Але головна умова співпраці — міська рада повинна сприяти побудові партнерства з місцевими установами різних форм власності, їх залученню до участі в реалізації проекту та впровадженні системи енергоменеджменту міста, яка базується на інтелектуальній системі моніторингу за споживанням ресурсів.

Координатор експертної платформи з енергоефективності, національний експерт проекту ПРООН з розвитку ринку енергоефективного освітлення Ігор Черкашин наголосив на тому, що  ПРООН може надавати необхідну консультативну та технічну допомогу, сприятиме залученню додаткових фінансових та інших матеріальних ресурсів, в тому числі через створення спеціальних фінансових інструментів, залучення громади міста до процесу  впровадження  проектів технічної допомоги та реалізації заходів з енергоефективності механізмами енергосервісу та ін.

За його словами, ПРООН працює в сфері енергоефективності громадських будівель та розробки національної системи моніторингу використання енергоресурсів, адже коли є чітка картина, на якій ділянці є втрати – в короткі терміни можна вжити відповідних заходів.

«Оскільки Миколаїв активно впроваджує заходи в сфері енергоефективності, наша організація вирішила співпрацювати та надавати посильну допомогу вашому місту. Зараз ми приглядаємося до школи №14, які заходи ми можемо тут впроваджувати, щоб отримати найефективніший результат. Нашою метою є показати на практиці механізм та шлях, яким необхідно рухатися в сфері енергозбереження.  Також ми готові надавати консультаційно-правову допомогу», — зазначив Ігор Черкашин.

Депутат Миколаївської міської ради Олег Крісенко розповів, що школа має досить поважний вік – вперше її двері відчинилися для школярів ще у 1967 році. За ці роки накопичилось багато питань, які необхідно вирішити, аби школярі навчалися в комфортних  умовах.

За його словами, на реконструкцію з термосанацією ЗОШ №14 необхідно 25 млн 849 тисяч гривень і бюджету міста важко самотужки вирішити це питання. Тому співпраця з міжнародною організацією дасть можливість залучення позабюджетних коштів, що не обтяжуватиме місто.

Також Крісенко відзначив, що департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій на чолі з віце-мером Олександром Омельчуком проводить значну роботу у своїй сфері.

«Наш департамент енергетики на чолі з Омельчуком робить велику роботу у сфері енергозбереження. Ми вже маємо приклади впровадження ефективних заходів на інших школах. І я радію, що зараз дійшли руки не до гімназії, чи спеціалізованої школи, а до звичайнісінької, але такої важливої для жителів Широкої Балки установи. Депутатський корпус всіляко сприятиме розбудові ЗОШ», — підкреслив депутат.

Підсумовуючи зустріч, заступник міського голови Олександр Омельчук  наголосив на тому, що місто зацікавлене у заощадженні бюджетних коштів шляхом впровадження заходів з енергозбереження та висловив переконання, що ПРООН не обмине увагою і ЗОШ №14, і інші бюджетні установи міста.

«Ми зацікавлені у співпраці з такою вагомою європейською організацією. Зараз ми попрацюємо у ЗОШ №14, проведемо енергоаудит та побачимо, за які заходи з енергозбереження буде цікаво взятися представникам ПРООН саме у цій установі. Звичайно, бюджетних установ, які потребують допомоги, у нас не одна. Тому ми відпрацюємо об’єкти, куди б було цікаво запросити представників організації, щоб вони прийняли участь у енергозбереженні», — повідомив віце-мер.