У Миколаєві урочисто відкрили першу «ластівку» проекту «Теплий Миколаїв» — школу №60

У Миколаєві відбулося урочисте відкриття енергомодернізованої за сучасними стандартами енергоефективності ЗОШ №60.

Про це стало відомо сьогодні, 5 жовтня, в ході урочистої лінійки, присвяченій Дню вчителя.

У відкритті свята взяли участь Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Вячеслав Булах, начальник управління освіти Миколаївської міської ради Ганна Личко, депутати Миколаївської міської ради, генеральний підрядник та проектант.

Як розповів Олександр Омельчук, школа №60 мікрорайону Варварівка, в якій навчаються 600 дітей, була вибрана не випадково. Як відомо, в минулому році в Миколаєві було проведено аналіз енергоспоживання всіх навчальних закладів, за результатами якого стало відомо, що школа №60 — одна з найпроблемніших в даному питанні, а отже першочергово потребує енергоефективних перетворень, тому енергомодернізація корпусу Миколаївської середньої школи № 60 стала першим проектом програми «Теплий Миколаїв».

«Своє домашнє завдання ми виконали! Як і обіцяли, робота завершена вчасно. Сьогодні для вчителів та учнів — ця сучасна, модернізована школа, яка економно споживатиме енергоресурси. Яскравий приклад співпраці депутатського корпусу та міської влади у напрямку реалізації подібних проектів. Це лише перший заклад, а їх у нас в місті 74», — повідомив Олександр Омельчук.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич відзначив, що громада міста зробила чудовий подарунок школі.

«Я вважаю, що громада міста зробила чудовий подарунок вашій школі. У країні зараз непрості часи, на сході держави точиться війна. Знаю, що один з загиблих в АТО миколаївців навчався саме у цьому закладі. Планувати щось на майбутнє наразі дуже важко. Та все ж, депутатський корпус і міська влада, об’єднавшись, роблять все, щоб майбутнє країни – наші діти, жили краще, ніж ми. Дякую депутатам за їх роботу, а також миколаївцям, які сплачують податки, наповнюють бюджет, і ми можемо за ці кошти робити ось такі гарні речі», — повідомив мер.

Ініціатор впровадження у Миколаєві програми «Теплий дім» — депутат Миколаївської міської ради Ігор Дятлов — побажав вихованцям навчального закладу мирного неба та вручив солодкий сюрприз.

«Хочу побажати нашим дітям, щоб над їх головами було завжди таке світле мирне небо. Нашим батькам і вчителям — щоб у їх будинках і школах було тепло. Якщо школа повірила в міську владу, повірила депутатам міської ради та скористалася програмою, то давайте всі заощаджені на енергоносіях кошти залишимо школі, і нехай школа сама вибирає, як облагородити і упорядкувати свій двір. Я думаю, це буде найкращим подарунком і хорошим стимулом для інших підключатися до програми. А всіх вчителів зі святом, це ви нас зробили такими і завдяки вам ми такими є», — підкреслив Ігор Дятлов.

Як зазначила директор школи Наталія Боярська, в зв’язку з ремонтними роботами літо для педагогічного складу видалось непростим, але результат того вартий і виправдав всі очікування. І у цьому навчальному році до навчального процесу в оновленій і комфортній школі приступили близько 600 дітей.

«Ми почали з термосанації, але змінилася вся школа. У нас все нове і сучасне», — розповіла Наталія Боярська.

Під час презентації директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Вячеслав Булах розповів,  що в приміщенні школи провели ряд енергомодернізаційних заходів: утеплення стін і горищних перекриттів базальтовими плитами, заміну всіх вікон на енергоефективні, встановлення нової системи опалення з індивідуальним тепловим пунктом і блоками, які регулюють температуру повітря в кожному класі, систему вентиляції з рекуперацією.

«У 2017 році енергоаудит будівлі показав, які тут величезні втрати теплової енергії. Зробивши розрахунки, фахівці департаменту з’ясували, що будівля відповідала класу енергоефективності G, тобто гірше вже нікуди. Ми замовили проект реконструкції, отримали позитивний висновок «Укрдержекспертизи» та почали працювати: в школі замінили 88 вікон, утеплили фасад, облаштували систему вентиляції з рекуперацією, модернізували освітлення та систему опалення. У кожному класі встановлено електронні термостати, радіатори мають елементи терморегулювання. Є і ось така новинка: встановлено датчики, які показують температуру в класі, рівень CO2 та вологість. Наразі розробляється програмне забезпечення, і незабаром батьки зможуть віддалено проконтролювати, в яких умовах перебувають їх діти», — повідомив Вячеслав Булах.