«Ми говорили, що в нашу програму повірить не лише Миколаїв, а й приватні інвестори», – Ігор Дятлов про ІТП в ЗОШ №30

ІТП з системою дистанційного керування, встановлений завдяки ЕСКО-механізму, презентували сьогодні у Миколаївській ЗОШ №30 в рамках «Марафону ЕСКО-проектів».

В презентації взяли участь заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, депутат Миколаївської міської ради – ініціатор впровадження «Теплого дому» – Ігор Дятлов, технічний директор компанії «ЕСКО уа» Олександр Сафонов та директор школи Надія Драбинюк.

Як розповів віце-мер Олександр Омельчук, встановлення ІТП на об’єктах бюджетної сфери відбулося завдяки впровадженню ЕСКО-механізму – залучення інвестицій в енергомодернізацію без участі бюджетних коштів.

«Сьогодні ми відвідали встановлений у школі 30 індивідуальний тепловий пункт. Такий вузол дозволить значно зекономити теплову енергію в період опалювального періоду. Всі заходи з енергозбереження, зокрема і на цій школі, проводяться за кошти інвестора, а енергоефективне обладнання, яке запроваджується на бюджетних об’єктах, переходить у власність громади після закінчення строку договору. У Миколаєві наразі є 26 об’єктів – закладів освіти – де відбувається встановлення індивідуальних теплових пунктів.  Впровадження такої програми – це значний прорив для Миколаєва і ми не збираємося зупинятися. Ми будемо презентувати громадськості, як працює департамент енергетики, як він залучає позабюджетні кошти і економить бюджет міста», – повідомив заступник міського голови.

 

Депутат Миколаївської міської ради Ігор Дятлов повідомив, що для встановлення ІТП в 26 школах міста залучено 15 мільйонів позабюджетних коштів.

«В 2015 році ми запропонували місту програму «Теплий дім», тоді вона була зрозуміла лише експертам. А сьогодні вже більшість жителів міста бачать необхідність втілення цієї програми і розуміють, що це ті виклики, на які нам необхідно відповідати. І бюджетна сфера – школи, дитсадки, лікарні – активно беруть участь в реалізації нашої програми. ЕСКО-контракти для нас, в першу чергу, це довіра як європейських інституцій, так і приватних інвесторів, оскільки ІТП – це не бюджетні, а приватні кошти, що ще раз свідчить про те, що ми виконуємо свої обіцянки. Ми говорили, що в нашу програму повірить не лише Миколаїв, а й приватні інвестори. Це лише перший етап. Кожна школа у місті повинна пройти комплексну термомодернізацію і зараз ми працюємо над цим, відшукуючи як бюджетні кошти, так і залучаючи інвесторів», — наголосив депутат.

За словами технічного директора компанії-інвестора Олександра Сафонова, встановлення ІТП дозволить регулювати тепло в приміщенні в залежності від погодних умов і часу доби, що сприяєтиме чималій економії тепла.

Директор гімназії Надія Драбинюк сподівається, що, завдяки новому обладнанню, установа зможе заощадити чималі кошти на оплаті комунальних послуг.