Миколаївцям розповіли, як економити на оплаті за тепло завдяки становленню ІТП та як їх експлуатувати в опалювальний сезон

У центрі енергоефективності м. Миколаєва відбувся семінар на тему «Модернізація системи опалення=зменшення плати за опалення» за участю представника компанії Danfoss по південному регіону Віталія Рудого.

Він розповів, що однією з істотних проблем, пов’язаних з ефективною роботою систем опалення у житлових будинках, є необхідність заміни застарілих внутрішньобудинкових теплових вузлів та встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Віталій Рудой зазначив, що ІТП можна встановити у будь-якому будинку.

«Хочу зауважити: індивідуальний тепловий пункт можна встановлювати у будь-який будівлі незалежно від строку експлуатації та системи опалення (вертикальної чи горизонтальної). Це не проблема. Єдине, на що впливатиме внутрішня система опалення – на характеристики обладнання, яке буде встановлено в індивідуальному тепловому пункті. Головним чином – на параметри циркуляційного насоса, який буде встановлено. Параметри насосу визначатиме проектувальник. Проектувальник, який займається питанням установки ІТП у конкретному старому будинку, має зважати на наступні моменти. Це стан підвалу у будівлі: чи достатньо там місця для ІТП, чи взагалі є підвал для його встановлення. Також треба враховувати стан в середині будинку та стан трубопроводів (можливо їх потрібно перекласти або замінити)», — розповів Рудой.

Керівників миколаївських ОСББ цікавило питання, скільки приблизно може коштувати ІТП для такого старого будинку?

«Треба дивитися на фактори, які будуть важливими для визначення вартості такого ІТП. У старому житловому фонді будинки відрізняються поверховістю: п’яти поверхові, дев’яти поверхові, шістнадцяти поверхові тощо. Тому по-перше, вартість залежатиме від теплового навантаження будинку. Друге – впливатиме те, що саме ми будемо модернізувати: тільки систему опалення у будинку, чи систему гарячого водопостачання також. Третє – на вартість ІТП буде впливати, чи можна під’єднати наш будинок до теплової мережі без застосування теплообмінника чи потрібно його застосовувати. Четверте – стан підвалу, де буде встановлено ІТП. Наш досвід показує, що на один Ватт встановленої потужності потрібна одна гривня. Тобто, якщо будинок споживає 300 кіловатт теплової енергії, то ІТП буде коштувати приблизно 300 тисяч гривень», — повідомив спеціаліст.

Він розповів, що важливим етапом є балансування системи опалення будинку. Воно важливе для отримання кожним стояком будинку тільки необхідної кількості теплоносія для забезпечення комфортних умов проживання. І ще один важливий етап – встановлення радіаторних терморегуляторів. Ці пристрої дозволяють споживачеві задавати в приміщеннях комфортну для нього температуру. При цьому, застосовуючи системи розподільного обліку тепла, люди зможуть справедливо платити за те тепло, яке вони спожили.

«Застосування індивідуальних теплових пунктів, балансування системи теплопостачання, встановлення радіаторних терморегуляторів – все це прописано в будівельних нормах. Це вимога держави до нового та реконструйованого житла, мешканці якого бажають ощадливо споживати тепло, зменшити комунальні витрати та підвищити енергоефективність своїх будинків», — підкреслив Віталій Рудой.

Також він звернув увагу на те, що індивідуальний тепловий пункт заощаджує кошти мешканців на опаленні до 20-25% .

Голови ОСББ відзначили важливість проведення такого семінару, бо вважають, що встановлення ІТП — один з важливих заходів на шляху до енергомодернізації багатоквартирного будинку.

Зазначимо, за програмою «Теплий Миколаїв» у 2018 році було енергомодернізовано 54 ОСББ, у тому числі 11 індивідуальних теплових пунктів.