Олександр Омельчук: «Теплогенеруючі підприємства Миколаєва готові до опалювального сезону»

Теплопостачальні підприємства міста до зими готові.

Про це повідомив заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук під час сесії міськради.

Основним питанням, від якого залежав своєчасний початок опалювального періоду, за словами выце-мера, було укладання договорів теплопостачальними організаціями з НАК “Нафтогаз України” на постачання природного газу, оскільки основні теплопостачальні підприємства міста (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», котельні ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект», які постачають тепло соціальній сфері та житловим будинкам) не мали підтверджених обсягів споживання природного газу та договорів на його постачання. Це було значною проблемою на шляху до своєчасного пуску тепла.

Вирішенню зазначеного питання був присвячений візит заступника міського голови О.Омельчука до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

«На сьогоднішній день зазначені підприємства отримали підтверджені номінації та готові до теплопостачання споживачів. Станом на 20.09.2018 ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» знаходилось в тяжкому фінансовому стані. Заборгованість за спожитий природний газ, з заробітної плати, податків загрожувала стабільній роботі підприємства. В терміновому порядку була скликана чергова сесія Миколаївської міської ради, в тому числі з вирішення зазначених питань. Дякуючи депутатському корпусу, було прийнято рішення щодо виділення ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» додаткових коштів в розмірі більше 33 млн. грн., а також рішення про гарантування в договорі реструктуризації боргу підприємства в розмірі більше 6 млн. грн., що посприяло фінансовому оздоровленню підприємства та сприятиме своєчасному початку опалювального сезону», — зазначив Омельчук.

Окрім того, аварійним був стан теплових мереж в місті перед початком опалювального сезону.

Зокрема, проблемними були теплові мережі:

— по вул. Московській (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
— вул. Пограничній (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
— по вул. Космонавтів (ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»);
— мкр. Ліски-Намив (ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»);
— вул. Архітектора Старова (ОКП «Миколаївоблтеплоенерго»).

«Завдяки проведенню регулярних штабів з підготовки до зими, щоденному контролю за станом виконання робіт на проблемних тепломережах, зазначені об’єкти приведені в належний стан та готові до передачі тепла», —повідомив віце-мер.

На теплопостачальних підприємствах міста виконано значний обсяг робіт:

• ремонт теплової камери (ТК) 20: заміна компенсатору, засувок, дренажів,ремонт опори, переврізка відводів (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
• ремонт ТК18а- ТК19: заміна пошкодженої ділянки (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
• ремонт ТК21-ТК22: заміна пошкодженої ділянки (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
• ремонт ТК214-ТК214/1: ремонт пошкодженої ділянки (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
• ТК217/2-ТК217/3: заміна пошкодженої ділянки (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
• ТК226-ТК225б: заміна пошкодженої ділянки (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»);
• Ремонт опори №9: заміна пошкодженої ділянки (ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ»).

Варто зазначити, що під керівництвом заступника міського голови О.Омельчука було впроваджено механізм передачі «нічийних» тепломереж на баланс теплопостачальних організацій.

Зокрема, спірним питанням залишалось належне обслуговування (зокрема, теплова ізоляція) тепломережі від будинку по вул. Інженерній, 13 до будинку по вул. Потьомкінській, 95а, за допомогою якої здійснюється теплопостачання управління у справах фізичної культури і спорту ММР та Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ММР; зазначена тепломережа не знаходилась на балансі ані розпорядників коштів, ані ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». На сьогоднішній день управлінням комунального майна ММР прийнято розпорядження від 03.10.2018 №204р «Про надання дозволу ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» на оприбуткування майна – мережі теплопостачання до будинку по вул. Потьомкінській, 95а». Проблему таким чином було вирішено.

Також під загрозою зриву було теплопостачання ДЮСШ №3 (вул. Погранична, 45). Своєчасний пуск тепла затримувався через суперечки з приватним підприємцем, через земельну ділянку якого проходить тепломережа.
Суперечки були зняті, приватним підприємцем виконано ремонт ділянки повітряної тепломережі. На сьогодні на об’єкті проведено гідравлічні випробування тепломережі, ДЮСШ №3 отримано акт готовності до зими.

«Завдяки своєчасному реагуванню, на сьогоднішній день соціальна сфера ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект» (4 дитячих садки та спорткомплекс) готова до прийняття тепла (підприємство отримало підтверджені обсяги газу для теплопостачання зазначених об’єктів). На завершальній стадії знаходиться облаштування індивідуальних теплових пунктів в закладах освіти міста, що виконується за ЕСКО-договорами. На сьогоднішній день проведені гідравлічні випробування в усіх 26 закладах, об’єкти готові до прийняття тепла», — повідомив Омельчук.

Однак, на сьогоднішній день ще залишаються проблемними наступні об’єкти:

• КДЮСШ «Олімп». Під час проведення гідравлічних випробувань виявлено порив зовнішньої підземної тепломережі. Проведено розкриття ґрунту, виявлено місце пориву, виконано заміну проблемної ділянки трубопроводу. Але, при проведенні гідравлічних випробувань, виявлено витоки теплоносія; триває пошук пориву. Ремонт ускладнюється відсутністю коштів у балансоутримувача тепломережі (КДЮСШ «Олімп»);

• налагодження системи опалення ЗОШ №45;

• відновлення теплової мережі другого навчального корпусу Дитячої художньої школи (по вул. Спаська, 23). В 2017 році при підготовці до реконструкції корпусу школи було частково пошкоджено мережу системи опалення. В осінньо-зимовий період 2017-2018рр. приміщення опалювалось електроприладами. Для відновлення теплової мережі з підключенням до централізованого теплопостачання з улаштуванням вузла обліку теплової енергії необхідно додаткові кошти у розмірі – 200,0 тис. грн. Також необхідно додаткові кошти у розмірі 199,100 тис. грн. для ремонту частини даху будівлі, системи водопостачання і водовідведення та ремонту санвузла. На сьогодні бюджетна комісія погодила перерозподіл коштів на виконання ремонтних робіт. Дане питання не було розглянуто на сесії Миколаївської міської ради 04.10.2018; планується його винесення на наступну сесію;

• не готове до опалювального періоду приміщення Миколаївського міського палацу культури «Молодіжний» по вул. Театральна,1 в якому проводяться роботи з реконструкції будівлі. На сьогодні ММПК «Молодіжний» отримано технічні умови від ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» та укладено договір з ТОВ «Автограф-Н» на виготовлення ПКД щодо облаштування тимчасової теплотраси, з встановленням приладу обліку, в діючій частині будівлі закладу по вул. Театральна,1. На сьогодні ведуться будівельні роботи з облаштування тепломережі;

• опалення територіального центру соціального обслуговування Центрального району за адресою вул. Шевченка, 19-А. Існуючі газові котли вичерпали термін експлуатації та підлягають заміні. Замовником по даному об’єкту визначене управління капітального будівництва ММР. На сьогодні виконано проектно-кошторисну документацію з реконструкції топкової з заміною газових котлів та лічильника з вбудованими засобами дистанційної передачі даних (модем) без висновку експертизи. Існує затримка з своєчасним виконанням будівельно-монтажних робіт.

Зазначені питання є пріоритетними та знаходяться на постійному контролі.

Враховуючи ситуацію, наведену вище, заступником Миколаївського міського голови Олександром Омельчуком та департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради продовжується робота у напрямку належної підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 рр.