«В Україні є цікавий досвід розвитку таких територій», — Юрій Гусаков про індустріальний парк у Миколаєві

У Києві відбувся Перший форум індустріальних парків України, ініційований Торгово-промисловою палатою України, комітетом по державно-приватному партнерству при ТПП України та МЕРТ за підтримки ЮНІДО та суб’єктів індустріальних парків.

У форумі індустріальних парків України взяли участь представники українського бізнесу, органів державної і місцевої влади, професійних, експертних, наукових кіл, зокрема представники з Миколаєва — директор Центру енергоефективності Юрій Гусаков та заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Віталій Бондар.

Як стало відомо під час форуму, Україна має понад 10 млн. га земель у державній власності. Разом з тим, у нас на сьогодні існує 33 індустріальні парки, в той час як, у Польщі 60 індустріальних парків, Туреччині − 263, у США − 400. Досвід Китаю з цього питання свідчить, що економіка країни розвивалася з урахуванням успішного функціонування індустріальних парків, які вносили вклад як податками, так і створенням нових робочих місць, достойної зарплати і збільшенням попиту.

«Індустріальні парки є однією з важливих складових економічного зростання України. На жаль, наразі вони не в тому стані розвитку, в якому повинні бути. Але ми неодмінно повинні зламати усі перепони та реалізовувати ці проекти. Розбудова індустріальних парків органічно вписується в побудову в Україні промислово-аграрної моделі економіки та є одним із пріоритетних напрямів розвитку регіонів, визначеним державною стратегією регіонального розвитку» − сказав Михайло Тітарчук, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України.

Учасники Форуму обговорили проблеми створення та функціонування індустріальних парків в Україні, запропонували рекомендації щодо забезпечення їх позитивного впливу на залучення інвестицій та стійкий розвиток регіонів.

Зокрема, під час форуму зазначили, що існує два типи територій індустріальних парків — Brounfield і Greenfield. Перший тип територій —  це території, на яких вже є підприємства і споруди. Індустріальні парки з таким типом територій зараз розвиваються більш динамічно. Другий тип територій — це території, які поросли травою і де пасеться велика рогата худоба, на яких немає ніяких промислових або складських будівель. Саме така територія у м. Миколаєві.

«В Україні є цікавий успішний досвід розвитку таких територій, з яким ми і ознайомилися і вже маємо цікавий успішний досвід розвитку таких територій від наших колег з інших міст», — розповів Гусаков.

Серед основних проблем у створенні та діяльності індустріальних парків фахівці назвали існуючу проблему порядку введення в експлуатацію побудови потужностей, та гальмування процесу місцевими контролюючими органами влади. Крім того, на заваді успішної діяльності парків було зазначено також і проблему у залученні коштів та обслуговування вже існуючих об’єктів: охорона та енергопостачання.

Також пропонувалося звернути увагу на вже існуючий досвід співпраці місцевих органів влади, громад з ініціаторами створення індустріальних парків (керуючих компаній) щодо налагодження взаємовідносин.

«Ми працюємо над реєстрацією першого в Миколаєві індустріального парку під назвою «Енергія». Наша команда виконала величезну роботу: виділена земля, розроблена концепція та прийнято рішення Миколаївської міської ради про його створення», — розповів Юрій Гусаков про кроки в реалізації індустріального парку в Миколаєві.

Важливий поштовх до розвитку індустріальних парків, за його словами, мають дати преференції та пільги для початку їхнього розвитку від держави, як це передбачено в європейських країнах: звільнення від податку на нерухомість та податку на землю протягом визначеного періоду; пільгові комунальні платежі; звільнення від сплати ПДВ при імпорті та від ввізного мита тощо.

Директор Центру енергоефективності вважає, що Миколаєву не варто затягувати зі створенням індустріального парку.

«На прикладі індустріальних парків Вінниці, парку «Мироцьке», парків Дніпропетровська, парку «Біла Церква», очевидно що місто не повинно чекати доброго дядька, який раптом вибудує Кремнієву долину саме в Миколаєві. Міський бюджет, маючи деякі фінансові ресурси, сам повинен виступати в якості інвестора у вигляді співфінансування проектів учасників індустріального парку. Так само місто зобов’язане надавати пакет «сервісних послуг» з прискореного і спрощеного проходження інвестором всіх необхідних для діяльності служб. Адже кошти, вкладені в співфінансування проектів бізнесу учасників індустріального парку повернуться місту у вигляді робочих місць і податкових надходжень, а також у вигляді іміджу міста як кращого друга промисловців», — вважає Юрій Гусаков.

За словами Віталія Бондаря, важливим моментом, який обговорювали на форумі, є залучення ресурсів від Державного фонду регіонального розвитку, від державних фінансово-кредитних установ.

«Є вже практичні напрацювання щодо залучення ресурсів від Державного фонду регіонального розвитку, від Державних фінансово-кредитних установ. Ці гроші вже на практиці спрямовуються не тільки в інфраструктуру парків, а й на проекти підприємств», — повідомив Бондар.

Присутні на форумі зійшлися на думці, що створення Асоціації індустріальних парків України поліпшить перспективу розвитку індустріальних парків.

«Це значно прискорить рух інформації між парками про перспективні проекти, на які звертають увагу інвестори, і про способи вирішення проблем, що виникають в процесі роботи, наприклад, з підведенням комунікацій. Наш індустріальний парк, оскільки він вже фактично створений, стане повноправним учасником Асоціації», — наголосив Юрій Гусаков.