Голови миколаївських ОСББ: Ми вдячні департаменту та Центру енергоефективності за своєчасну виплату компенсацій за «теплими кредитами»

У Миколаївській області тільки 6 з 49 ОСББ, які подали документи на участь у Державній програмі енергоефективності, отримали компенсацію з обласного бюджету.

Про це повідомив директор Центру енергоефективності Юрій Гусаков на сьогоднішній нараді щодо вирішення питання обласної компенсації «теплих кредитів», участь у якій взяли заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, заступник голови Миколаївської обласної ради Андрій Кротов, директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Вячеслав Булах та голови миколаївських ОСББ.

Віце-мер Олександр Омельчук озвучив проблему, стосовно якої і відбулася сьогоднішня нарада — миколаївські ОСББ, які взяли «теплі кредити» на заходи з енергозбереження, отримали компенсації з державного та міського бюджету, а от з обласного — ні.

«Для присутніх тут представників засобів масової інформації нагадаю, що існує програма компенсації так званих «теплих кредитів», яка передбачає три компенсації: державну, міську та обласну. Державна становить від 40 до 70% витрат, міська — 30%, обласна становить 20%, але не більше 60 тисяч гривень. У цьому році 49 ОСББ подали документи на участь в цій програмі. На сьогоднішній момент всі ОСББ отримали державну, міську компенсації, але існує проблема з обласною. Тому що в обласному бюджеті було передбачено всього лише 300 тисяч гривень», — розповів віце-мер.

Голова правління ОСББ «Зірка» Наталія Борисова подякувала керівництву департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій та Центру енергоефективності за співпрацю і звернулася до заступника голови Миколаївської обласної ради Андрія Кротова.

«Ми спочатку дуже сумнівалися, бо люди бояться слова «кредит». Ми вмовили людей. Центр енергоефективності та департамент енергетики гарно з нами працює — все пояснили, зібрали правління. Ми були задоволені, розпочали роботу, отримали першу компенсацію, з держбюджету, другу — з міського, а третьої немає. Розумієте, у нас половина жителів будинку — пенсіонери, їм важко платити такі суми. Дуже сподіваємося і на вашу допомогу», — наголосила голова правління.

Керівник ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ міста Миколаєва» Дар’я Лазарєва підтримала колегу, повідомивши, що з обласного бюджету, через брак передбачених коштів, компенсацію отримали лише шість ОСББ. Щоб виплатити компенсацію іншим 43 ОСББ в бюджеті області цього року потрібно передбачити ще 2,2 млн грн.

«Змогли отримати компенсацію тільки 6 ОСББ. Що ж робити іншим ОСББ? Ці гроші не передбачені в бюджетах наших ОСББ. Це дуже істотні суми для нас, тому ми просимо вашої допомоги. Необхідно 2,2 млн грн, щоб область виконала зобов’язання, передбачені програмою. Ми просимо, щоб ви передбачили 2,2 млн грн в бюджеті цього року», — розповіла Лазарєва.

Заступник голови Миколаївської обласної ради Андрій Кротов зазначив, що в обласному бюджеті цього року немає грошей на компенсацію. Проте, в міському бюджеті є невикористані кошти, які можна спрямувати на фінансування ОСББ та запропонував звернутися до міськради з проханням виділити обласному бюджету субвенцію з міського на компенсацію ОСББ витрат на енергозберігаючі заходи.