Олександр Омельчук: Співфінансування проектів та консультаційна підтримка донорських організацій для нас дуже важлива

У Миколаївській облдержадміністрації пройшов інформаційний семінар для представників територіальних громад області на тему: “Реформи в сфері енергоефективності – нові можливості для розвитку громад”.

У роботі семінару взяв участь заступник голови Миколаївської ОДА Валентин Гайдаржи, заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, державний експерт Експертної групи енергозбереження у сфері житлово-комунального господарства Директорату енергоефективності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Артур Обідник та консультант німецької фірми GIZ, яка підтримує Україну у сфері енергоефективності, Ірина Гудзь, а також представники міських рад та їх виконавчих органів з інших міст області.

У своєму вступному слові Валентин Гайдаржи наголосив, що питання підвищення енергоефективності та пошук нових можливостей для розвитку у цьому напрямку є пріоритетними завданнями для влади Миколаївської області.

«Миколаївська область, зокрема міста Миколаїв та Вознесенськ, беруть активну участь у реалізації програм з енергоефективності і на місцевому, і на державному рівнях. Миколаївщина досить багато зробила останнім часом для економії, в першу чергу, природного газу. Дуже суттєву підтримку жителям міста надає міська влада, про це розповість профільний заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук», — повідомив Валентин Гайдаржи.

Як повідомив віце-мер Олександр Омельчук, міська влада не стоїть на місці і продовжує свою діяльність у напрямку вдосконалення ефективної роботи з підвищення енергоефективності та енергозбереження в усіх сферах життєдіяльності міста.

«Місто Миколаїв є одним їз тих міст Миколаївської області, яке демонструє динаміку у розвитку енергоефективності: модернізується соціальна сфера, активно впроваджуються заходи в житловій сфері, розвивається сфера «теплих кредитів», фінансуються з бюджету всі необхідні заходи, Миколаїв приєднався до ініціативи Європейської комісії зі сталого розвитку міст «Угода мерів», ми затвердили «План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату», зараз працюємо над системою теплопостачання нашого міста, встановлюємо ІТП по ЕСКО-механізму. І, на мій погляд, чого не вистачає місті і області — співпраці з донорськими організаціями, тому співфінансування та, навіть, консультаційна підтримка донорських організацій для нас дуже важлива», — повідомив Олександр Омельчук.

Директор Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрій Гусаков звернув увагу присутніх на те, що будь-яке досягнення неможливе без створення структури з найкращими фахівцями і бюджетних програм співфінансування, які, в свою чергу, підтверджують інвестору глибоку зацікавленість місцевої ради в реалізації проектів.

«Ядром роботи міста в питанні зниження споживання енергії є програма «Теплий Миколаїв», в яку входять рішення як щодо стимулювання активності житлового фонду і залучення в нього зовнішніх інвестицій — компенсації теплих кредитів — так  і щодо прямого фінансування об’єктів бюджетної сфери», — повідомив Гусаков.

За словами доповідача Центру енергоефективності, це — необхідний міст між складними бюджетними програмами та людьми, в чиїх багатоповерхових будинках є проблеми.

Представник GIZ відзначила, що наявність в місті Центру енергоефективності — значна допомога його жителям.

Щодо бюджетних закладів, як повідомив начальник відділу аналізу, моніторингу та аудиту департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Юрій Шарапов,  велику роль відіграє впровадження ЕСКО-механізму.

За його словами, встановлення ІТП на об’єктах бюджетної сфери відбулося завдяки залученню інвестицій в енергомодернізацію без участі бюджетних коштів.

«У Миколаєві наразі є 26 об’єктів – закладів освіти – де відбулося встановлення індивідуальних теплових пунктів. Всі заходи з енергозбереження проводилося за кошти інвестора, а енергоефективне обладнання, яке запроваджується на бюджетних об’єктах, переходить у власність громади після закінчення строку договору», – повідомив Шарапов.

Встановлення ІТП дозволить регулювати тепло в приміщенні в залежності від погодних умов і часу доби, що сприяєтиме чималій економії тепла та економитиме кошти, розповів Юрій Гусаков.

«Завдяки тому, що міська рада має достатню політичну волю, щоб виділити фінансування для підвищення енергоефективності на об’єктах бюджетної сфери, для зовнішнього інвестора є чіткий сигнал «Місто зацікавлене в енергоефективності». І саме цей факт став основоположним у тому, що енергосервісні компанії зацікавилися містом. Завдяки злагодженій роботі департаменту було залучено 15 млн грн інвестицій енергосервісних компаній», — повідомив директор Центру енергоефективності.