Олександр Омельчук: встановлення LED-освітлення на проспекті Корабелів — економія сотень тисяч гривень на рік

У Миколаєві презентували вуличне освітлення на проспекті Корабелів.

У презентації взяли участь заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, голова Корабельного району Олександр Цуканов, депутат Миколаївської міської ради Ігор Дятлов, консультант компанії «Полюс-Юг» Дмитро Грабчев.

Як повідомив заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, результатом проекту «Теплий Дім» стала заміна освітлення на проспекті Корабелів в Корабельному районі Миколаєва, де на замовлення департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій встановлено сучасне LED-освітлення протяжністю 1,4 км.

«Натрієві лампи, що мали потужність 150-200 Вт, ми замінили на LED-світильники потужністю 50-70 Вт. LED-освітлення — це сучасні технології, які не лише дають кращий світловий потік, але й економію. В рамках цього проекту було підсвічено чотири пішохідні переходи і встановлено 130 світильників. Таким чином, в рази збільшилася освітленість даного проспекту, що позитивно позначиться на безпеці, додасть комфорту городянам і забезпечить економію по споживанню електроенергії в три-чотири рази», — повідомив  Олександр Омельчук.

Депутат Миколаївської міської ради Ігор Дятлов, як автор проекту «Теплий Дім», оцінюючи виконану роботу, зазначив:

«Безпека — це питання номер один. Гарне освітлення вулиць і дворів, в першу чергу, дає людям можливість відчувати себе в безпеці».

 

Він нагадав про те, наскільки сильно погіршилася ситуація з вуличними грабежами і іншими злочинами. На його думку, саме цій проблемі необхідно приділяти особливу увагу.

«Безпечне місто починається не з камер, безпека починається з освітлення. Тому що на темних вулицях скільки камер не встанови, все одно ми не досягнемо потрібного ефекту », — сказав Ігор Дятлов.

При цьому він зазначив, що освітлення проспекту Корабелів — це свого роду експеримент, який дає можливість підприємствам-виконавцям показати свої можливості, а місту — оцінити роботи і вибрати надійного партнера для подальшої співпраці.

Також Ігор Дятлов подякував віце-меру Олександру Омельчуку та департаменту енергетики за те, що питання освітлення виділили в окремий напрямок роботи і вже показали результати.

Олександр Цуканов додав, що це вже не перший успішно реалізований проект з освітлення міських вулиць -два роки тому було встановлено нове освітлення на перегоні, а в наступному році освітлення з’явиться на вулиці Айвазовського.

 

Консультант компанії «Полюс-Юг» за даним проектом Дмитро Грабчев зазначив, що на роботи з монтажу освітлення витратили біля двох місяців і головним плюсом освітлення назвав можливість регулювання інтенсивності його подачі.

 

«Наші світлодіодні лампи відрізняються від інших тим, що у нас є можливість їх регулювання. Оскільки тут недосконала відстань між стовпами, деякі лампи потрібно підлаштовувати таким чином, щоб світло поширювалось рівномірно по всьому дорожньому полотну і на тротуар. Ми перші, хто подбав про те, щоб пішохідні переходи освітлювалися окремо», — підкреслив Дмитро Грабчев.

 

Він додав, що обладнання має 5 років гарантійного строку та 10 років постгарантійного обслуговування.

За словами віце-мера Олександра Омельчука, оснащення новими енергоефективними світильниками одного лише проспекту Корабелів забезпечить сотні тисяч гривень зекономлених коштів в рік. Ці гроші можна буде спрямувати на реалізацію інших проектів.