«Теплий дім»: обласний бюджет отримає від міста 2,2 мільйона субвенції на компенсацію «теплих» кредитів

Депутати Миколаївської міської ради виділили 2,2 мільйона субвенції обласному бюджету на компенсацію «теплих» кредитів за програмою енергомодернізації.

Відповідне рішення було прийнято сьогодні, 29 листопада, в ході сесії Миколаївської міськради.

Представник ОСББ Олександр Храмцов повідомив, що 49 з 54 ОСББ, які взяли участь у програмі «Теплий Миколаїв», стали заручниками компенсацій кредитів з обласного бюджету.

«Я представляю інтереси 54 ОСББ, які в 2018 році взяли на себе відповідальність і зробили практичні кроки по впровадженню енергомодернізації в житловому фонді. Від імені жителів цих будинків хочемо подякувати депутатському корпусу за програму «Теплий Миколаїв», завдяки якій ми вирішуємо питання збереження та економії енергії в своїх будинках, і вже відчули на практиці перші результати. Також хочемо подякувати департаменту енергетики за оперативну роботу по компенсаціям. Всі енергоефективні заходи — недешеве задоволення. Але це — вимога нашого життя, і ми разом повинні рухати їх вперед для створення комфортних умов проживання в наших будинках з одночасним збереженням тепла і зменшенням платежів за енергоносії. ОСББ бере участь в програмі «Теплий Миколаїв» із залученням кредитних коштів державних банків. Ви не уявляєте, скільки сил було витрачено, щоб переконати і вмовити наших бабусь і дідусів, які сумнівалися, дати згоду на участь в програмі, та ще й через кредитування. Програма не має можливості ефективно працювати, якщо відсоток компенсації менше 85%, адже витрати ОСББ включають в себе не тільки тіло кредиту, але й відсотки, і оплату робіт, яку не компенсують. Більшість співвласників будинків — це люди похилого віку, які не в змозі додатково до комунальних платежів платити якісь кошти. На сьогодні з 54 ОСББ Миколаєва, які взяли участь, тільки 5 отримали компенсацію з обласного бюджету. 49 залишилися заручниками ситуації і просять про допомогу — отримання компенсації шляхом виділення субвенції. Програма повинна працювати далі, а ми з вами повинні дати цьому поштовх», — звернувся Храмцов до депутатів.

Заступник міського голови Миколаєва з питань енергоефективності Олександр Омельчук повідомив, що на сьогодні департамент енергетики готовий надати 2,2 мільйона на субвенцію з зекономлених на торгах коштів.

«Я вважаю, що нам необхідно прийти на допомогу не тільки обласному бюджету, а й нашим ОСББ, які розташовані на території нашого міста. Це — ваші виборці, які повірили в програму, і завдяки яким Миколаїв сьогодні займає лідерські позиції за темпами використання теплих кредитів і програм з енергомодернізації. Для того, щоб вирішити це питання, департамент енергетики знайшов із зекономлених на торгах коштів 2,2 мільйона гривень, необхідно передати їх як субвенцію. Ми можемо оперативно спрацювати і допомогти городянам отримати компенсацію і скоротити навантаження в платіжках», — прокоментував Олександр Омельчук.

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич відзначив, що голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко запевнив його, що обласний бюджет вже передбачив більше фінансування на «теплі» кредити і дана субвенція в 2,2 мільйона буде компенсована місту.

Депутати підтримали питання одноголосно.