«Європа не йде шляхом знищення центрального теплозабезпечення, а реконструює мережі», — Омельчук обговорив з науковцями питання теплопостачання міста

У Миколаївській міській раді відбулося засідання робочої групи з питань енергоефективності за участю заступника Миколаївського міського голови Олександра Омельчука, заступника директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрія Слободяника та науковців — членів ГО «Академія енергетики України».

Члени робочої групи  розглянули ряд питань стосовно оптимізації системи теплозабезпечення міста і зійшлися на думці, що передача ТЕЦ на баланс міста — першочергове завдання, без якого не вирішити проблемні питання теплозабезпечення.

Віце-мер Олександр Омельчук повідомив про готовність міста прийняти в комунальну власність Миколаївську ТЕЦ.

«На сесії міськради ми звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з приводу передачі ТЕЦ, яку готують до приватизації, у власність Миколаєва і чекаємо відповіді», — розповів заступник міського голови.

Голова Миколаївського обласного відділення ГО «Академія енергетики України» Володимир Дубов відзначив, що Миколаїв рухається в правильному напрямку в галузі енергоефективності і передача ТЕЦ на баланс міста буде великим кроком до вирішення питання надійності міського теплозабезпечення.

Більшість присутніх наголосили на тому, що Миколаєву варто працювати  над підвищенням рівня незалежності в теплопостачанні.

Заступник Миколаївського міського голови вважає, що позитивний досвід Європи в питанні теплопостачання необхідно брати за взірець:

«Нещодавно я був з робочим візитом у  Литві. Хочу відзначити, що Європа не йде шляхом знищення центрального теплозабезпечення, а реконструює мережі», — розповів Омельчук.

Він повідомив, що кількома днями раніше у Миколаєві перебували експерти НЕФКО — Північної екологічної фінансової корпорації (Nordic Environment Finance Corporation – NEFCO), яка надає фінансову підтримку різним екологічно важливим проектам, головним чином, у країнах Центральної і Східної Європи. Наразі НЕФКО ставить за пріоритет проекти з реконструкції теплових мереж, модернізації котелень, переходу на альтернативні види палива та когенерації.

Експерти ознайомилися із запропонованими проектами в рамках програми «DemoUkrainaDH», обговорили пропозиції департаменту енергетики щодо оптимізації схеми теплопостачання окремих житлових масивів Миколаєва і готові допомогти і консультативно, і фінансово.

Заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник повідомив, що вже під кінець січня буде презентовано схему теплопостачання міста, з якою зможуть ознайомитися науковці, щоб внести свої корективи.