Миколаївським школам вдалося заощадити більше 1 млн гривень завдяки встановленню ІТП

Завдяки встановленню індивідуальних теплових пунктів у 26 школах м. Миколаєва, у 2018 році вдалося зекономити 1 млн 194 тис. 560 грн.

Про це повідомив заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник.

«Перше, що хотілося б відзначити, індивідуальні теплові пункти встановлені на 26 об’єктах бюджетної сфери міста в рамках співпраці департамента енергоефективності та Держагентства з питань енергоефективності та енергозбереження за енергосервісними контрактами — ЕСКО», — пояснив Слободяник.

Він підкреслив, що ІТП встановили за рахунок інвесторів, а не за бюджетні кошти.

«При встановленні ІТП не було витрачено жодної копійки бюджетних коштів. Всі роботи проводилися за рахунок інвесторів і оплата за ці роботи проводиться тільки з тих коштів, які нам вдалося заощадити на оплаті за енергоресурси. Що це нам дало? З початку опалювального сезону, завдяки якісному регулюванню подачі тепла, економія склала 786, 83 Гкал. теплової енергії. У грошовому еквіваленті це 1 мільйон 194 тисячі 560 гривень. Згідно з умовами ЕСКО-договорів, частина цих коштів буде перерахована інвесторам, частина залишається в бюджеті і може бути витрачена на інші потреби. Таким чином, можна з упевненістю сказати, що для міста це вигідно», — зазначив Андрій Слободяник.

За його словами, завдяки більш якісному регулюванню подачі тепла вирівнялася температура в приміщеннях.

«Що це дає школам? 1. За рахунок більш якісного регулювання подачі тепла вирівнялася температура в приміщеннях. 2. Стали помітні «больові точки» системи опалення, і ми вже бачимо, які заходи необхідно проводити в подальшому на цих об’єктах для досягнення оптимальних параметрів мікроклімату», — зазначив заступник директора департаменту.