«Проблема не проста, але наша задача — її вирішити», — Олександр Омельчук про модернізацію мережі теплопостачання по вул. Московській

Аварії на теплотрасі по вул. Московській трапляються щорічно. Комунальники їх постійно ліквідовують, але аварії повторюються знову і знову: у всьому винна зношеність тепломережі, вважають учасники робочої наради, яка відбулася сьогодні, 15 січня, в приміщенні Миколаївської міської ради під головуванням заступника Миколаївського міського голови Олександра Омельчука.

До участі в нараді запросили заступника Миколаївського міського голови Юрія Степанця, керівників теплогенеруючих підприємств міста — ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» та ОКП «Миколаївоблтеплоенерго», керівництво МКП «Миколаївводоканалу», представників департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій та департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради.

Учасники наради обговорили питання щодо існуючих проблем з тепломережею на проблемній ділянці.

«Проблема дійсно складна. Вона народилася не вчора, і не сьогодні. Місто живе з проблемою вул. Московської вже великий проміжок часу. Тому місто повинно виправити ситуацію, і на минулій нараді Олександр Федорович доручив мені, як заступнику міського голови, опікуватися цим питанням і, враховуючи, що вул. Московська — не просто теплотраса, а головна артерія міста, де зосереджені всі комунікації, скажу — проблема не проста, але наше завдання — її вирішити», — звернувся до присутніх Олександр Омельчук.

 

Віце-мер наголосив на тому, що мережа була прокладена досить давно і на сьогодні робота департаменту енергетики полягає в тому, щоб оптимізувати систему, і, можливо, подекуди замінити на альтернативне опалення.

Директор ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» Юрій Кишко повідомив, що всього по місту 50 кілометрів мереж ТЕЦ, 47 з яких аварійні та потребують капітального ремонту.

«Головна проблема, яка існує, це те, що мережі в цьому році реконструюватися не будуть і те, що будь-яких інвестиційних вкладень теж не буде. Взагалі нам вдалося затвердити інвестиційну програму, в якій враховано проект з реконструкції мереж вулиці Московської, в грудні. Це я міг би назвати подвигом, бо тільки в 2018 році нам вдалося затвердити її», — повідомив директор.

Він підкреслив, що гроші і дозвіл на проведення проектних роботі є, залишається лише узгодити рекомендації інших комунальних служб міста.

Головний інженер підприємства Федір Шевченко зазначив, що найскладніша ділянка вулиці Московської — близько 1350 метрів. У цьому році передбачено проектування по цій вулиці, яке буде готове до березня.

«Перша найскладніша ділянка на вулиці Московській — це перетин Московської з вулицею Макарова. Там недалеко проходить колектор, і, оскільки мережі не тільки ТЕЦ, а й інших підприємств міста досить в поганому стані і до того ж є технічний нюанс — наші мережі лежать нижче трубопроводу. Друга ділянка — на перетині Московської та Севастопольської, і ще одна невелика ділянка — перетин Московської та проспекту Центрального. Решта ділянок ми потихеньку за час ремонтної компанії постараємося змінити», — повідомив Шевченко.

Він зазначив, що поки підприємство перебуватиме на етапі приватизації, то не може брати кредити або гранти на будь-які дії, а також не може фінансуватися з міськбюжету, тому що є державним підприємством. Тому в минулому році підприємство зверталося до Миколаївського міського голови Олександра Сєнкевича з приводу даної проблеми і відзначало, що єдино можливим варіантом фінансування може бути виділення державної допомоги з місцевого бюджету для ТЕЦ на реалізацію реконструкції мереж по вулиці Московській. Також він зазначив, що, орієнтовно, заміна мереж обійдеться в 49,5 мільйонів гривень. При цьому він додав, що тоді відповіді підприємство не отримало.

Віце-мер з питань ЖКГ Юрій Степанець заявив, що лист було розглянуто, але директор департаменту фінансів Віра Святелик повідомила, що місто не має законодавчих підстав в наданні фінансів підприємству.

Заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук запропонував директору ТЕЦ спільно знайти шляхи вирішення проблеми.

«Вулиця Московська є однією з центральних вулиць. Ми відпрацюємо з вами окремо підходи і алгоритм дій, який призведе до результату, який ми з вами бачимо», — запропонував Омельчук.

Заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник наголосив на тому, що для початку потрібно мати дані по тепловому навантаженню, а для цього необхідно мати на руках техніко-економічне обгрунтування.

«Теплові мережі — річ дуже примхлива. Тут не можна просто замінити 530-й діаметр старої труби на 530-ий нової. Тому потрібно розробити ТЕО, бо від навантаження та теплового режиму експлуатації мережі залежить діаметр труби, на яку потрібно замінити», — наголосив Слободяник.

Питання можна вирішити шляхом створення альтернативних систем опалення, вважає Олександр Омельчук.

«Ми якраз про те і кажемо, що в нас теплове навантаження падає з кожним роком, в основному завдяки роботі департаменту енергозбереження, зокрема, утепленню приміщень. І переводити споживачів на альтернативку б не хотілося», — повідомив Кишко.

Віце-мер запропонував не «рубати з плеча», а врахувати всі можливі варіанти і вирішити питання таким чином, щоб на першому місці стояв комфорт жителів Миколаєва.

Олександр Омельчук запропонував на наступне засідання запросити всіх керівників компаній, чиї комунікації проходять по вул. Московській, і вирішувати питання комплексно.