Збір, аналіз, управління: у Миколаєві презентували результати пілотного проекту з управління споживанням енергоресурсів

3 жовтня у Центрі енергоефективності м. Миколаєва відбулася презентація обладнання, за допомогою якого планувався збір даних з приладів обліку енергоресурсів, а сьогодні, 21 січня, учасники презентації ознайомилися з результатами роботи обладнання, яке було впроваджено в рамках пілотного проекту.

Участь у заході взяли заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук, депутат Миколаївської міської ради Олександр Малікін, представники теплогенеруючих підприємств міста, співробітники департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради та Центру енергоефективності.

Обладнання дає змогу віддалено збирати показники лічильників електричної енергії, води, теплової енергії та газу та передавати їх через мережу Інтернет безпосередньо в програму моніторингу.

За словами заступника директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрія Слободяника, раніше компанія Vector надала місту 5 приладів для збору даних з приладів обліку, які збирали дані з котельної, що обслуговує 4 споживачів. І сьогодні вже можна побачити певні результати: є дані по споживанню тепла на об’єктах, які можна відстежувати в онлайн-режимі та бачити, де є перевитрати ресурсів.

«Ми вже бачимо ті проблеми, з якими стикаються і споживачі, і теплові мережі, і можемо вже зараз давати рекомендації теплогенеруючій компанії щодо усунення даних проблемних ділянок. На базі цього пілотного проекту ми аналізуємо можливість і доцільність застосування таких систем. Якщо ми побачимо, що ці системи працюють і місту є від них користь, тоді, звичайно, місту потрібно рухатися більш швидкими кроками до дистанційного управління і збору отриманої інформації», — наголосив Андрій Слободяник.

 

Телеметрична система нагляду має ряд переваг:

  • мінімізація витрат шляхом прогнозування несправностей та швидкого реагування в разі аварії
  • точні дані про споживання ресурсів
  • виявлення нечесних абонентів
  • оптимізація та аналіз кількості використаної потужності
  • високий рівень наданих послуг
  • постійний доступ до інформації про поточне споживання енергії.

За словами заступника Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександра Омельчука, встановлення такого обладнання дасть змогу максимально уникнути людського фактору і можливих неточностей при зборі даних з приладів обліку.

«Ми бачимо, що система активно працює в Європі. І ми раді, що Миколаїв може на власні очі побачити, яким саме чином це відбувається. В нашому місті, звичайно, впровадження таких заходів буде вкрай важливим, оскільки зараз покази лічильників збираються вручну, що не виключає неточностей, потім передаються до центру моніторингу в департамент енергетики, а інтеграція такого продукту в прилади обліку енергоресурсів може вирішити це питання», — розповів віце-мер.