«Це — економія бюджетних коштів»: на семінарі з впровадження програми енергомоніторингу відзначили працівників управлінь Центрального району

У Миколаєві пройшов навчальний семінар з впровадження програми енергомоніторингу, організований департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

Участь у навчальному семінарі взяли працівники управлінь освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, управління з питань культури та охорони культурної спадщини та управління у справах фізичної культури і спорту Центрального району.

Перший заступник голови адміністрації Центрального району Олександр Косьянов відзначив важливість проведення такого семінару, адже тема стосується енергозбереження і цьому питанню приділяється велика увага, адже це, насамперед, економія бюджетних коштів.

 

Як повідомив заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Андрій Слободяник, на виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України “Про затвердження плану заходів із впровадження системи енергетичного менеджменту в бюджетних установах” від 26.04.2017 № 732, з метою скорочення споживання традиційних видів енергоресурсів, в місті Миколаєві впроваджується автоматизована система енергомоніторингу. З початку впровадження програми є уже перші результати — провадження такої системи в бюджетних установах дозволяє завдяки лише контролю за використанням енергоресурсів (без додаткових вкладень) зекономити енергоресурси і значно скоротити витрати місцевого бюджету на енергоресурси.

Навчання провела завідувач сектору енергетичного менеджменту відділу енергетичного нагляду, нормування та контролю Яна Бондаренко. За словами Яни Бондаренко, використання програми енергомоніторингу значно заощаджує час. Це дозволяє щоденно отримувати дані для моніторингу споживання енергоносіїв. Усі відповідальні особи, призначені керівниками відповідних закладів, вносять в програму щоденні покази лічильників електроенергії, гарячої та холодної води, теплової енергії, газу.

Яна Бондаренко розповіла про переваги програми:

— накопичення статистичних даних в електронному вигляді;

— простота в користуванні, адже не потребує спеціального навчання працівників. Для подачі даних працівнику вистачить 10 хвилин роботи на день в мережі Internet для внесення показів лічильників;

— можливість перегляду даних з будь-якої точки планети, де є підключення до мережі Інтернет;

— проста навігація;

— чіткий контроль споживання ресурсів та можливі варіанти їх заощадження.

Заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Андрій Слободяник розповів, що, завдяки роботі з енергомоніторингу вдалося зрозуміти, які об’єкти першочергово потребували термомодернізаційних заходів.

 

По закінченню навчання Андрій Слободяник вручив найактивнішим енергоменеджерам подячні листи.