«Це великий крок вперед»: у Миколаєві презентували Схему теплопостачання міста

У Миколаївській міській раді презентували схему теплопостачання міста, розроблену департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій.

Заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук розповів, що за розробку схеми теплопостачання департамент енергетики взявся, виконуючи доручення міського голови.

Віце-мер наголосив на тому, що цей документ — один із базових в сучасному світі, який регулює енергетичну безпеку, баланс і енергетичну складову міста, яка на сьогодні знаходиться в невизначеному стані.

«Проаналізувавши документи, ми зрозуміли, що в 21 столітті не обійтися без програми, в якій ми будемо бачити всі комунікації, що забезпечують теплопостачання Миколаєва. Теплопостачання Миколаєва — це не ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». Це ОКП плюс ТЕЦ, які обслуговують достатню кількість котелень. Систематизувавши всю інформацію, ми прийшли до висновку, що документ теплопостачання потрібно замовляти. І протягом 2018 року розробляли схему теплопостачання. Це тільки перший крок. Далі будемо розробляти оптимізовану схему відповідно до реалій. Ми пройшли 1/3 шляху і рухаємося далі до створення робочої схеми теплопостачання», — пояснив необхідність створення схеми Олександр Омельчук.

Заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник зазначив, що в грудні до Миколаєва завітала делегація НЕФКО, з представниками якої було обговорено пропозиції департаменту щодо оптимізації схеми теплопостачання окремих житлових масивів Миколаєва.

Представників міжнародної корпорації зацікавив ряд об’єктів, оптимізація яких значно знизить споживання природного газу, обсяги викидів парникових газів та підвищить економічну ефективність роботи теплопостачальних підприємств.

«Нам вкрай важливо провести реконструкцію міського теплового господарства, а у співпраці з НЕФКО (залучаючи позабюджетне фінансування) це можна зробити з найменшими фінансовими навантаженнями для міського бюджету», — відзначив Андрій Слободяник.

Основою для розробки Схеми теплопостачання стали:

  • Закон України «Про теплопостачання»;
  • Наказ Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 26.04.2006 р. №147;
  • Рішення Миколаївської міської Ради від 19.04.2018 № 35/103 «Про затвердження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату міста Миколаєва до 2029 року»;
  • Рішення Миколаївської міської Ради «Про затвердження Програми енергозбереження «Теплий Миколаїв» на 2017-2019 роки» із змінами.

Андрій Слободяник зазначив, що, зміни мережі – нагальне питання. Наприклад, у 2006 році у Миколаєві чисельність населення складала 507 404 людини, теплопостачання міста забезпечували 182 котельні, вироблення теплової енергії складало 1 271 910 Гкал, спожито природного газу — 136399, 2 тис. м³, а протяжність зношених та аварійних мереж всього 7,4 км.

Станом через 10 років ситуація змінилася на гірше.

Тут Слободяник відзначив:

  • Зношенність джерел генерації теплової енергії
  • Низький рівень термомодернізації будівель
  • Невідповідність температурних графіків роботи джерел генерації реальним потребам споживачів
  • Низький рівень використання альтернативних видів енергоресурсів
  • Збільшення кількості старих і аварійних ділянок теплових мереж. Як наслідок збільшення кількості аварій і підвищені втрати теплоносія
  • Середні втрати теплоносія 62,3 тон /год. (238000 тонн в опалювальний сезон).
  • На нагрівання води, яка надходить на підживлення, необхідно витратити 9514 Гкал теплової енергії, або 1240 тис. м³ газу, або 11 500 000 гривень.

 

Схема теплопостачання передбачає 3 етапи:

1. Закриття котельні за адресою: проспект Центральний, 22а, встановлення ІТП з погодозалежним регулюванням та перехід споживачів на потужності ТЕЦ.

2. Перехід 13 споживачів з потужностей генерації ТЕЦ на потужності котельні 135 мкр., встановлення ІТП з погодозалежним регулюванням. Виведення з експлуатації теплотраси діаметром 129 мм. Виведення з експлуатації теплотраси діаметром 530 мм (ТЕЦ).

3. Будівництво котельні потужністю 3Гкал на місці ЦТП 127 мкр. Основне паливо — біомаса, резервне — природний газ.

  • Прокладка теплотрас. Попередньо ізольовані трубопроводи.
  • Установка ІТП з погодозалежним регулюванням
  • Перемикання споживачів з потужностей генерації ТЕЦ на потужності нової котельні.
  • Виведення з експлуатації теплотраси діаметром 129 мм
  • Виведення з експлуатації теплотраси діаметром 530 мм (ТЕЦ).

«Що це дасть місту? Економія енергії — 33% на цих локальних місцях. Термін окупності — 6 років. Інвестиції — 890 тисяч євро, кредитна складова — 500 тисяч євро, 300 тисяч євро — безповоротна фінансова допомога, а співфінансування міста має скласти всього лише 15%», — розповів Андрій Слободяник.

У підсумку Олександр Омельчук зазначив, що в подальшому для оптимізації Схеми будуть залучені фахівці з різних галузей.

«Далі ми будемо розробляти оптимізовану схему, приводити її у відповідність до існуючої системи теплопостачання та впроваджувати. Буде ця система централізована, буде вона автономна, альтернативна чи гібридна — покаже питання оптимізації. Це не початок, це величезний перший крок, який вже зроблено. На підставі цієї схеми всі зацікавлені і фахівці будуть залучені для того, щоб виробити пропозиції щодо оптимізації», — заявив Олександр Омельчук.

А далі Схему винесуть на затвердження сесії міської ради.