«Першочергове завдання міст – створення Схеми перспективного теплопостачання», – Едуард Кругляк

Першочергове завдання міст у галузі енергетики – створення та затвердження Схеми перспективного теплопостачання.

На цьому наголосив Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк під час селекторної наради, присвяченої питанням тарифоутворення на тепло та гарячу воду для населення, яку провів сьогодні, 5 березня, Глава уряду Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр відзначив, що сьогодні в регіонах «є над чим замислитися».

«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших. Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження», – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив на тому, що керівники місцевої влади мають системно підходити до підготовки до опалювального періоду.

«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі», – сказав Володимир Гройсман.

Першочергове завдання міст у галузі енергетики – створення та затвердження Схеми перспективного теплопостачання, зазначив і Едуард Кругляк:

«У нас у багатьох містах закінчилися Схеми перспективного розвитку теплопостачання. Це дуже важливо, з урахуванням того, що ми сьогодні пожинаємо плоди з 2000 по 2008 рр., коли надавалися дозволи на індивідуальне опалення довідками із ЖЕКів. Тому, коли ми робили моніторинг оплати і тих рахунків, які виставлялись населенню за січень місяць, тарифи по 4-5-6  тисяч виставлялися для тих будинків, де 30-40% квартир перебуває на індивідуальному опаленні. При обліку навантаження перекладалися на людей того самого будинку, які не мають індивідуального опалення, а це несправедливо».

Кругляк звернувся з проханням до керівництва міст звернути увагу на Схему теплопостачання.

«Потрібно приділити увагу Схемам теплопостачання міст, адже Схема перспективного розвитку теплопостачання повинна зняти всі ризики. Звертаюсь по тим містам, які ще не зробили — її обов’язково треба зробити і захистити в Мінрегіоні», — підкреслив Кругляк.

Відзначимо, у Миколаївській міській раді презентували Схему теплопостачання міста, розроблену департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій.

Заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук наголосив на тому, що цей документ — один із базових в сучасному світі, який регулює енергетичну безпеку, баланс і енергетичну складову міста, яка на сьогодні знаходиться в невизначеному стані.