Миколаївські держслужбовці покращують знання в енергетичній сфері завдяки департаменту енергоефективності

У Миколаєві відбувся навчальний семінар для держслужбовців в рамках підвищення кваліфікації.

Під час семінару головний спеціаліст департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Віталій Васильєв розповів про зміни клімату та перспективи впровадження відновлювальної енергії.

«Зміна клімату – це глобальна екологічна проблема. Основною причиною порушення кліматичного балансу є використання викопного палива та неефективне споживання енергії. Парникові гази CO2 (вуглекислий газ), CH4 (метан) та N2O (закис азоту), що утворюються внаслідок діяльності людини, здатні викликати посилення парникового ефекту», — розповів Віталій Васильєв.

Він наголосив на тому, що, з метою реалізації політики в сфері енергоефективності в структурі Миколаївської міської ради було створено департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій та комунальну установу «Центр енергоефективності м. Миколаєва».

З метою підтримки європейських ініціатив, спрямованих на скорочення викидів в атмосферу вуглекислого газу, 19 червня 2017 року Миколаїв приєднався до ініціативи Європейської комісії зі сталого розвитку міст Угода мерів (Covenant of Mayors).

«Протягом 2017 року департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій співпрацював з органами державної влади, які займаються енергоефективністю, зокрема, з Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження та розробив важливий документ — План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК)», – розповів Віталій Васильєв.

За його словами, ПДСЕРК пропонує інвестиційну та кліматичну політику муніципалітету в сфері сталого енергетичного розвитку та запобігання змінам клімату шляхом скорочення викидів СО2:

  • Очікуване зниження рівня викидів парникових газів до 2030 року – 35,3% (або 551 432 тонни).
  • Очікуване зниження рівня енергоспоживання до 2030 року – 30% (або 1 270 046 МВт./год).
  • Очікуване вироблення енергії з поновлюваних джерел до 2030 року — 0,5% (або 20 000 МВт./год).

«Виконання Плану дій передбачає зменшення витрат та втрат енергоносіїв у житлово-комунальному господарстві, проведення ефективної енергозберігаючої політики, підтримку розвитку різних форм самоорганізації населення (ОСББ, ОСН, громадські об’єднання), як партнерів у реалізації Плану дій», – наголосив Віталій Васильєв.