«Центр енергоефективності став локомотивом енергоефективних змін у місті», – Юрій Гусаков

Про особливості роботи команди комунальної установи «Центр енергоефективності м. Миколаєва» свідчать гарні відгуки жителів міста, з якими Центр на постійному зв’язку.

Про це заявив директор «Цетру енергоефективності м. Миколаєва» Юрій Гусаков під час регіонального форуму “Миколаївщина на шляху до сталого розвитку”, організатором якого виступили Програма розвитку ООН в Україні, Миколаївська ОДА та Миколаївська обласна рада.

Форум зібрав понад 80 учасників, серед яких представники районних державних адміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад, підприємці, студентська молодь. У форматі дискусії присутні обговорили, як містам стати кращими та чому є важливою співпраця бізнесу, міської влади і громадянського суспільства.

Центр енергоефективності — комунальна установа, підпорядкована Департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міької ради.

«Команда Центру — це головний локомотив. Працівники Центру надають безкоштовне консультативне супроводження з питань енергоефективності та отримання фінансової допомоги для ОСББ, ЖБК та городян. Здійснюють моніторинг заявок за компенсаціями в банківських установах, державних установах та міській раді, що прискорює отримання фінансової допомоги. За час свого існування Центр став головним навчально-просвітницьким та консультаційним осередком м. Миколаєва з питань енергоефективності: Центром енергоефективності було надано у 2018 році близько 1250 прямих консультацій мешканцям міста (ОСББ, ЖБК та фізичні особи), послугою «Супроводження проекту» скористалось 61 ОСББ. За 2018 рік проведено 24 цільових семінари та зібрань фокус-груп для ОСББ та ЖБК, окрім того, на постійній основі проводяться курси «Теплий дім» та семінари для дітей молодших класів «Світ енергоефективності» на базі виставкової зали», — розповів директор про роботу Центру.

Центр енергоефективності реалізував три масштабні проекти:

  • Форум «Перша хвиля» — форум для ОСББ та ЖБК, який був направлений на інформування щодо порядку та можливостей державної програми енергоефективності, міської програми «Теплий Миколаїв» та обласної програми компенсації «теплих» кредитів.
  • Виставка енергоефективного обладнання «PRO ефективність», яка буде проходити вже втретє, направлена на стимулювання ринку матеріалів, рішень та обладнання у напряму підвищення енергоефективності шляхом інформування представників житлового багатоквартирного фонду, приватного сектору та об’єктів соціальної сфери.
  • Форум «Енергоефективність житлового фонду. Кращі практики регіонів» — захід було організовано з метою обміну досвідом у напрямку енергоефективності між містами південного регіону України, та надання інформації про результати міст.

Результати діяльності Центру енергоефективності стрімко зростають, про що свідчать показники Держенергоефективності.

Завдяки діяльності Центру за 2017-2018 роки в місті було реалізовано:

  • 77 енергомодернізаційних проектів для ОСББ і ЖБК загальною вартістю 24,5 млн грн. Сума компенсації склала 21,1 млн грн.
  • 542 проекти для фізичних осіб на 10,7 млн грн. Компенсація склала 6,9 млн грн.

«Миколаїв потрапив у трійку лідерів серед міст України, що ще раз наголошує на тому, що довіра миколаївців до теплих кредитів і програми «Теплий Миколаїв» зростає», — вважає Юрій Гусаков.

Юрій Гусаков наголосив, що 1-2 червня у Миколаєві відбудеться відкриття Європейського тижня сталої енергії  та виставка-форум PRO ефективність 3.0 і запросив учасників форуму на свято.