У Миколаєві погодили концепцію індустріального парку

У Миколаєві відбулося засідання профільної комісії з питань промисловості, транспорту, енергозбереження, зв’язку, сфери послуг, підприємництва та торгівлі під головуванням В.В. Євтушенко, на якій депутати одноголосно погодили концепцію індустріального парку «Енергія», розроблену департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

Заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук розповів про переваги ведення бізнесу в індустріальному парку.

За його словами, індустріальні парки є інструментом стимулювання промислового виробництва, залучення інвестицій, збільшення зайнятості населення, вирівнювання економічного розвитку регіонів.

«Ідея індустріальних парків — досить перспективна та економічно вигідна як для підприємств, так і для розвитку міста. Учасники отримують оптимізацію матеріальних, фінансових і трудових витрат, а держава та місцеві громади – створення нових робочих місць, активізацію господарської діяльності та забезпечення соціально-економічного розвитку відповідних територій», — розповів Омельчук.

Створення та розвиток індустріальних парків на території України визначено Законом України «Про індустріальні парки», ст.1 якого визначає, що індустріальний парк — це територія, в межах якої учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері переробної промисловості, науково-дослідну діяльність та діяльність у сфері IT.

Основними розділами концепції індустріального парку є:

  1. Місце розташування та розмір земельної ділянки

Містить кадастровий номер земельної ділянки, карту прив’язки земельної ділянки до місцевості, опис доступу до перспективних міжнародних автошляхів.

Земельна ділянка знаходиться в межах міста, прилягає до старих промислових зон (промисловий «край» міста). Не має прямого сусідства з житловими мікрорайонами. Підведена до технічної інфраструктури (газ та електроенергія). Відмінний доступ до національної/регіональної мережі доріг Миколаїв – Херсон та Миколаїв – Кривий Ріг.

        2. Вимоги до учасників

  • мінімальний гарантований строк здійснення господарської діяльності у межах ІП – 6 років;
  • середня заробітна плата працівників повинна перевищувати не менш як у 2 рази розмір мінімальної заробітної плати;
  • безпосереднє виконання своїх інвестиційних зобов’язань учасником (учасник не має права передавати третім особам свої права та/або обов’язки за договором про здійснення господарської діяльності у межах ІП);
  • кількість створених робочих місць — від 10 до 50 на 1 га площі ІП;
  • мінімальна кількість створених нових робочих місць — не менше 50.

Організаційна модель

ІП «Енергія» матиме 3-рівневу організаційну структуру, а саме: ініціатор створення, керуюча компанія та учасники ІП з чітким визначенням прав і обов’язків кожного елемента цієї структури, згідно з Законом України «Про індустріальні парки».

Очікувані результати функціонування

  • збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів;
  • збільшення обсягу залучених у реальний сектор економіки міста Миколаєва інвестицій;
  • залучення новітніх технологій виробництва товарів та надання послуг;
  • розвиток міжгалузевої кооперації між учасниками ІП та підприємствами місця розташування, а також представниками малого та середнього бізнесу;
  • створення нових робочих місць для мешканців міста Миколаєва та прилеглих районів.

Концепція — це фактично розроблений рамковий інвестиційний проект, який містить орієнтовні перспективні напрямки його розвитку на обгрунтування цих напрямків.

Ознайомившись із концепцією, користувачу —  жителю міста — стає зрозуміло, скільки, за який проміжок часу та які саме вигоди отримає місто.

Користувач — потенційний інвестор зрозуміє, що є територія, є логістика та прозорі правила гри. Також є обгрунтовані перспективні напрями діяльності.

Директор Центру енергоефективності Юрій Гусаков, який презентував концепцію індустріального парку, наголосив на тому, що індустріальний парк — один з важливих інструментів, який дозволить залучити інвесторів до міста Миколаєва, яке має логістичні переваги серед інших міст України, а реалізація проекту дозволить закласти надійний фундамент розвитку міста та забезпечити його майбутній розвиток на десятки років вперед.