Встановлення ІТП: жителі миколаївських багатоповерхівок отримали реальну економію на платіжках за тепло!

Сьогодні оплата за опалення є однією з головних статей витрат на комунальні послуги.

Тарифи на тепло постійно зростають, тому питання економії набуло неабиякої актуальності для кожної родини. Варто відзначити, раціональне споживання тепла позначиться не лише на приватних кишенях, а й загальнонаціональній енергетичній безпеці.

Виявляється, рішення цієї проблеми давно існує і  добре  відпрацьоване  багаторічним впровадженням в країнах ЄС та Україні.  Йдеться про ІТП – індивідуальний тепловий пункт – автоматизовану модульну установку, яка передає теплову  енергію від  зовнішніх  теплових мереж до системи опалення будинку.

Найефективніше економить тепло і гроші жителів  ІТП  з функцією автоматичного погодного регулювання подачі тепла у систему теплопостачання будинку. А встановлені балансувальні клапани дозволяють кожному стояку отримувати необхідну йому кількість тепла.

Індивідуальний тепловий пункт дає можливість обмежити  споживання теплоносія при змінах погоди або з урахуванням прогріву будинку сонцем, тим самим надає потужний механізм економії.  Завдяки цьому співвласники будинку споживають тільки ту кількість тепла, яка потрібна для комфортного проживання, а головне – платять тільки за фактично спожите тепло, а не за розрахунковими нормативами.

Це підтверджують перші результати роботи індивідуальних теплових пунктів, які були встановлені у 2018 році в багатоповерхових будинках  за програмою «Теплий Миколаїв».  Результати доводять, що встановлення ІТП з балансуванням системи та погодним регулюванням дають змогу миколаївцям значно економити на витратах  за опалення.

У Центрі енергоефективності проаналізували вартість опалення за один квадратний метр трьох багатоповерхівок (ОСМД Парусний 7а, Парусний 7, Комунар-3), де були встановлені індивідуальні теплові пункти, порівнявши їх з аналогічним будинком, де ІТП не було встановлено.

Так, у листопаді місяці, у будинках, де було встановлено ІТП, оплата опалення за один квадратний метр становила 10,4 грн (Парусний 7а), 10,54 грн (Парусний 7 ), 11,3 грн (Комунар-3), в той час як жителі ОСМД ПГУ 8 платили за 1 квадратний метр аж 18,26 грн. Схожі результати були отримані і в наступних місяцях:

 

Парусний 7 а Парусний 7 Комунар-3 ПГУ 8

(без ІТП)

листопад 10,4 10,54 11,3 18,26
грудень 19,82 19,75 20,6 20,87
січень 20,68 22,89 22,35 33,88
лютий 15,37 14,54 15,33 21,38

 

Таким чином, жителі будинків, в яких було встановлено ІТП, значно економили на комунальних платежах, отримавши тариф майже вдвічі нижчий, ніж у будинку без ІТП.

Відзначимо, що завдяки програмі компенсацій «теплих» кредитів «Теплий Миколаїв», ІТП встановили в 11 багатоповерхівках міста. Миколаївцям, відповідно до програми, було компенсовано від 70% до 90% їх вартості.