Представники міжнародного проекту IFC розповіли головам миколаївських ОСББ про переваги термомодернізації будівель та де взяти кошти на реалізацію

Проект IFC «Енергоефективність в Україні»  спільно з Центром енергоефективності міста Миколаєва провели для керівників миколаївських ОСББ семінар на тему «Фінансова доцільність заходів термомодернізації».

Центр енергоефективності став тим майданчиком, який зібрав найкращих спікерів, що відповідали на безліч питань представників ОСББ, які стосувалия термомодернізації житлових багатоквартирних будинків.

Так, експерт проекту IFC (Міжнародна фінансова корпорація, одна з п’яти інституцій Групи Світового банку, метою якої є сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються, через заохочення приватного підприємництва у виробничому секторі)  Максим Литвиненко розповів про особливості роботи Фонду енергоефективності та основні етапи термомодернізації багатоповерхівок.

За його словами, в рамках проекту IFC на підвищення енергоефективності у житловому секторі України було виділено 250 мільйонів доларів за шість років.

Саме проект IFC запропонував концепцію Фонду енергоефективності України та надав підтримку у створенні законодавчої бази для його запуску.

«Фонд енергоефективності забезпечить фінансування проектів з термореновації багатоквартирних будинків на загальну суму приблизно 150 мільйонів євро», — повідомив Максим Литвиненко.

Регіональний координатор ПРООН в Миколаївській області Тетяна Гвоздь презентувала Проект ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень», в рамках якого поділилася інформацією про програми сприяння термомодернізації багатоквартирних будинків та розповіла про проект «HOUSES».

«Основна мета Проекту – мобілізація співвласників житла багатоквартирних будинках в Україні та підтримка їхньої мотивації до підвищення рівня енергоефективності власних будинків. Проект допомагає створювати нові ОСББ і мотивувати їх розробити власні проекти з підвищення енергоефективності та подати заявку на фінансування до Фонду енергоефективності України. Проект «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» буде проводити інформаційну кампанію з метою інформування громадськості щодо нового законодавства у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування, які він пропонує», — повідомила спікер.

Юрій Гусаков, директор Центру енергоефективності, розповів про можливості співфінансування, револьверний фонд на  напрацювання Центру енергоефективності.

За його словами,  завдяки діяльності Центру за 2017-2018 роки в місті було реалізовано:

  • 77 енергомодернізаційних проектів для ОСББ і ЖБК загальною вартістю 24,5 млн грн. Сума компенсації склала 21,1 млн грн.
  • 542 проекти для фізичних осіб на 10,7 млн грн. Компенсація склала 6,9 млн грн.

«Миколаїв потрапив у трійку лідерів серед міст України з компенсації «теплих» кредитів. Ми побачили, що програма «Теплий Миколаїв» працює і створили додаткові механізми: збільшення ставки по компенсаціям по програмі «Теплий Миколаїв», впровадження альтернативної енергетики під компенсації, револьверний фонд та ряд інших заходів, про які сьогодні детально розповіли, щоб голови ОСББ мали можливість якомога дешевше для жителів свого будинку провести заходи з енергозбереження», — додав Юрій Гусаков.

Експерт ЄБРР Ілля Котов розповів, яким повинен бути енергоаудит та Енергетичний сертифікат будівлі — документ, обов’язковий для роботи з грантами Фонду енергоефективності.

Реальним досвідом термомодернізації багатоквартирних будинків в Одесі поділився представник IFC Віктор Мостовий.