На «першій ластівці» проекту «Теплий дім» провели перший в Україні енергоаудит за новітньою технологією

Перший в Україні енергоаудит бюджетної будівлі з застосуванням технології аеродвері пройшлов у Миколаєві.

Проект, організований компанією-партнером EEPB UNDP-GEF здійснили у приміщенні Миколаївської ЗОШ №60.

Як повідомили фахівці, система проведення енергоаудиту за даною технологією наступна: аеродвері викачують повітря із будівлі, завдяки чому місця витоку тепла легко ідентифікувати та виміряти. Потім вентилятор включається у зворотньому напрямку і повітря вже нагнітається у приміщення.

Після того, як у будівлі завершені підготовчі роботи, повільно вмикається вентилятор, створюючи у приміщенні розрідження. Після цього швидкість вентилятора збільшується, поки різниця тисків між вулицею і приміщенням не сягне 50 Паскаль. При цьому значенні тиску зчитується і записується, який потік повітря проходить через вентилятор.

Більшість витоків можна знайти просто, відчуваючи їх голими руками. Менш помітні витоки, зазвичай, легко знайти завдяки димогенераторам.

За словами заступника Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександра Омельчука, такий енергоаудит — перший в Україні.

«Ми сьогодні присутні на першому в Україні енергоаудиті з аеродверима. Зараз тестуємо «першу ластівку» «Теплого дому» — школу №60. Саме проходить другий етап. На першому етапі спеціалісти аудит-компанії спочатку відкачали повітря і перші результати кажуть про те, що необхідний повітряний обмін знаходиться у нормі. Другий етап – це нагнітання тиску з астосуванням естрадного газу, який має колір і показує недопрацювання — щілини, через які дим проходить назовні. Зараз ми бачимо невеликі недопрацювання – в районі вікон та вхідних дверей трохи пропускає і ці недоліки будуть усунені. Такі заходи показують, наскільки підрядні організації якісно проводять термомодернізацію наших бюджетних установ і наскільки якісно витрачаються бюджетні кошти», — повідомив віце-мер.

 

Представник проекту ПРООН Ігор Черкашин відзначив, що, в цілому, результати тесту показали, що школа термомодернізована якісно.

«Результати тесту показали, що комплексна термомодернізація школи виконана, в цілому, нормально. Звіт енергоаудиторів з рекомендаціями буде переданий місту для розгляду і прийняття рішень щодо поліпшення показників. Після чого буде проведено тест для фіналізації енергоаудиту та сертифікації будівлі», — розповів Ігор Черкашин.

Він відзначив роботу команди у сфері енергоефективності.

«Миколаїв, молодці, що роблять реальні проекти з комплексної енергомодернізації будівель бюджетної сфери», — підвів підсумки експерт.