«Ми будемо раді співпраці з Миколаєвом», — китайська делегація відвідала індустріальний парк «Енергія»

До Миколаєва завітала делегація посольства Китайської Народної Республіки в Україні — Лю Дзюнь, радник з торгово-економічних питань,  Чжан Мин – радник з технологічних питань, Цао Сяоцзянь — аташе з питань оборони, Чжан Хуєйцзюнь — перший секретар з торгово-промислових питань та Ван Кунь — третій секретар з торгово-економічних питань.

Миколаївську міську раду представляли заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Вячеслав Булах, заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради Віталій Бондар, директор КУ ММР «Центр енергоефективності м.Миколаєва» Юрій Гусаков, депутати Миколаївської міської ради Ігор Дятлов, Олександр Малікін та Олександр Гусєв.

Участь у зустрічі також взяли заступник голови Миколаївської обласної ради Андрій Кротов, радник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України  Костянтин Гура та директор ТОВ «Солар сервіс» Дмитро Колосовський.

Під час зустрічі сторони обговорили перспективу розвитку у Миколаєві індустріального парку «Енергія» та можливість участі в цьому проекті китайського бізнесу.

Лю Цзюнь відзначив, що він і його колеги вже давно працюють в Україні і неодноразово відвідували Миколаїв, де реалізовано чимало китайських проектів. Головною ж метою сьогоднішнього візиту є ознайомлення з миколаївським індустріальним парком.

«Наприкінці минулого року обидва голови міжурядових комісій з питань співробітництва зустрічалися в Пекіні і домовилися про те, щоб спільно розвинути індустріальний парк. За рекомендацією Міністерства економіки України ваші колеги нам надали деяку інформацію. Нам дали завдання побільше дізнатися про ваш індустріальний парк і налагодити з вами більш тісний контакт. Ми будемо раді співпраці з Миколаєвом», — сказав Лю Цзюнь.

Директор Центру енергоефективності Миколаєва Юрій Гусаков презентував майбутній індустріальний парк, розташований в Корабельному районі на території 36 га, між спеціалізованими портами «Ольвія» та «Ніка-Тера».

На території парку вже проведені комунікації — електричні, каналізаційні мережі, газо- і водопровід. Мерія буде не просто надавати можливість учасникам проекту підводити до них свої комунікації, а й співфінансувати ці роботи, що дасть їм значну економію коштів і позитивно впливатиме на собівартість виробленої тут продукції.

«Міська рада вже виділила землю. Є рішення міськради про створення індустріального парку. Ми внесли його до реєстру індустріальних промислових парків. Зараз у нас проходить четвертий етап — вибір керуючої компанії для індустріального парку. Сьогодні розробляється пропозиція, яка буде містити конкурсні умови для компаній, що управляють. Потенційному інвестору ми пропонуємо не просто участь, а й можливість стати тією компанією, яка буде керувати територією парку», — сказав Юрій Гусаков.

Гості цікавилися й іншими можливими пільгами для підприємств, які захочуть здійснювати свою діяльність в цьому індустріальному парку і будуть вкладати в його розвиток інвестиції.

Олександр Омельчук запевнив, що базові пільги вже закладені в законі, проте місцеві органи влади здатні встановлювати ставки місцевих податків.

«Такі рішення приймають депутати міської ради, які цілком можуть піти назустріч іноземним інвесторам, щоб створити для них більш вигідні умови і щоб вони були зацікавлені в здійсненні своєї діяльності саме тут, в Миколаєві. При цьому, міська влада буде наполягати на тому, щоб компанії, які будуть мати можливість розміщуватися і працювати в індустріальному парку, зареєструвалися в Миколаєві і платили податки до міського бюджету», — повідомив віце-мер.

Депутат Миколаївської міської ради Ігор Дятлов зазначив, що за минулі 3,5 роки Миколаєву вдалося здійснити прорив у сфері енергоефективності, адже Миколаїв визнаний одним з лідерів в Україні в плані впровадження енергоефективних технологій.

«У нас є підтримка депутатського корпусу і розуміння того, що сьогодні напрямок енергоефективності, енергомодернізації і залучення інвестицій через такі елементи як Індустріальний парк «Енергія» є пріоритетом у веденні роботи міської влади», — підкреслив депутат.

 

Олександр Омельчук відзначив, що ознайомитися з особливостями парку можна у мережі Internet за адресою: Індустріальний парк «Енергія».

Далі гості прийняли запрошення і вирушили на місце майбутнього будівництва, щоб оглянути інфраструктуру, проаналізувати логістику і отримати більш повне уявлення чим може бути цікавий підприємствам КНР індустріальний парк «Енергія».

За результатами зустрічі сторони домовилися про співпрацю, розглянувши всі можливі варіанти.