«Існує ряд проблемних питань, але ми впораємося», — Олександр Омельчук про підготовку до нового опалювального сезону

У Миколаївській обласній державній адміністрації пройшло засідання обласного штабу з підготовки і сталого проходження опалювального сезону 2019-2020 рр.

У засіданні взяли участь заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук та співробітники департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій.

Нагадаємо, з метою належної підготовки міста Миколаєва до зими виконавчим комітетом Миколаївської міської ради було прийнято рішення від 26.05.2018 №423 «Про заходи щодо підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019рр. та його сталого проходження». Відповідно до вказаного рішення здійснювались заходи щодо забезпечення надійного теплопостачання споживачів. Заступнику Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександру Омельчуку було доручено організацію роботи з теплопостачальними організаціями та соціальною сферою міста.

Як повідомив віце-мер, в процесі роботи, незважаючи на обмежений час, вдалося вирішити ряд важливих проблемних питань, що дозволило вчасно запустити тепло в заклади соціальної сфери та житловий фонд.

«За підсумками проходження зими, можна констатувати, що опалювальний період пройшов без значних проблем. В той же час, аналіз ситуації виявив ряд недоліків, що потребують усунення в міжопалювальний період 2019 року», — повідомив Олександр Омельчук.

Заступник Миколаївського міського голови наголосив на тому, що однією з головних проблем на сьогодні є фізична та моральна зношеність основних фондів теплопостачальних підприємств. Вкрай незадовільним є стан зовнішніх мереж (так, відсоток трубопроводів, які експлуатуються більше 20 років, складає 65,2%, а більше 15 років – 98%).

Прикладом зношеності основних фондів є належна ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ» тепломережа по вул. Московській. Через значну зношеність труб часто виникають пориви, які не тільки ускладнюють рух транспорту, але й становлять загрозу стабільній та своєчасній подачі тепла близько 2,5 тис. споживачів. Вартість реконструкції цієї ділянки довжиною близько 1350 метрів складає близько 50 млн. грн. Миколаїв є одним з тих міст, яке звернулось до Кабінету Міністрів України з проханням передати Миколаївську ТЕЦ в комунальну власність.

«Вважаємо, що це дозволить нам вирішити ряд проблемних питань. На сьогоднішній день питання щодо передачі підприємства в комунальну власність готується до розгляду на сесії міської ради», — підкреслив Олександр Омельчук.

Він відзначив, що місто докладає багато зусиль для залучення в теплоенергетику зовнішніх фінансових ресурсів.

Так, в поточному році в ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» продовжується реалізація проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання в Україні», складовою якого є встановлення індивідуальних теплових пунктів в житлових будинках Корабельного району міста.

Крім того, за підтримки Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) розпочато реалізацію проекту з оптимізації окремих складових системи централізованого теплопостачання в місті, що матиме наслідком підвищення економічної та екологічної ефективності виробництва та розподілення тепла.

«Ми бачимо, що на сьогоднішній день існує ряд проблемних питань у підготовці до осінньо-зимового періоду 2019-2020рр, які потребують спільних зусиль для їх вирішення, але ми впораємося», — наголосив Олександр Омельчук.