Миколаївці долучилися до формування сталого майбутнього

1 червня 2019 року Представництво Європейського Союзу в Україні та Миколаївська міська рада відкрили 10-й Європейський тиждень сталої енергії в Україні.

У церемонії взяли участь Алекс Ленартс, посол Королівства Бельгія в Україні, Йоганнес Баур, керівник напрямку «Економічна співпраця, енергетика й навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні та мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

«Головне завдання Тижня цього року – висвітлити найсерйозніші проблеми на Землі: глобальне потепління, захист довкілля, надмірне використання ресурсів. Європейський Союз приділяє велику увагу цим питанням. Особлива роль у вирішенні проблем належить не лише владі й уряду, але й кожному з нас, адже тільки разом ми можемо досягти результатів. Тому цього року тема Тижня – «Роль громадянина у формуванні сталого майбутнього: енергоефективність, поновлювана енергія й управління відходами», − наголосив Йоганнес Баур.

«Місто Миколаїв є підписантом європейської ініціативи Угода мерів із 2017 року і поступово долучається до найкращих європейських практик сталого енергетичного розвитку. Ми системно працюємо над тим, щоб модернізувати наші лікарні та школи і залучати об’єднання співвласників житлових будівель міста до впровадження енергоефективних заходів. Тому ми вже втретє відкриваємо виставку «PRO ефективність 3.0». Для нас важливо, щоб миколаївці не лише знайомилися з новітніми зразками енергоефективного обладнання і відновлюваної енергетики, а й розуміли: все це може бути впроваджено у нас в місті», − зазначив Олександр Сєнкевич.

Відкриття Європейського тижня сталої енергії Миколаєві — це визначний результат для міста в особі Євросоюзу, вважає заступник міського голови Миколаєва з питань енергоефективності Олександр Омельчук

«Сьогодні ми відкриваємо десятий Європейський тиждень сталої енергії в Україні. Це дуже великий результат роботи великого колективу всього нашого міста, оскільки сьогодні ми презентуємо наше місто не тільки всій Україні, а й усьому Євросоюзу», — привітав учасників виставки-форума Олександр Омельчук і нагородив учасників та переможців конкурсу зі створення доісторичних скульптур з відходів побутового сміття.

«Представництво Європейського Союзу та оргкомітет цього свята провели конкурс, який тривав майже місяць. За завданням діти в навчальних закладах Миколаєва створювали доісторичну скульптуру динозавра з відходів побутового сміття. Щоб показати, що навіть звичайними побутовими відходами потрібно займатися і потрібно їх використовувати», — сказав Олександр Омельчук.

Подячними грамотами за участь в Європейському тижні сталої енергії в Україні нагородили учнів Миколаївської дитячої художньої школи, Палацу творчості учнів та Академії дитячої творчості. А переможцями конкурсу стали учні Палацу творчості учнів. Всі діти були нагороджені цінними призами від КУ «Центр енергоефективності Миколаєва».

У свою чергу, депутат миколаївської міської ради Ігор Дятлов запропонував студентам приєднатися до роботи організації «Теплий Миколаїв» по впровадженню у Миколаєві розробок литовських фахівців.

«Я б хотів звернутися до учнів нашого будівельного коледжу, якщо вам дійсно ця тема цікава, якщо ви хочете розвивати в Миколаєві разом з нами енергоефективність і енергоефективні будинки, то я вас запрошую, ми протягом кількох місяців влітку організовуємо поїздку в Литву, де на практиці зможемо подивитися, як виглядають і як працюють енергоефективні будинки, перероблені з старих хрущовок», — сказав Ігор Дятлов.

Одна з ключових подій першого дня Європейського тижня сталої енергії 2019 − відкриття виставки «PRO ефективність 3.0». За ініціативою міської ради вона проходить у місті втретє й стала щорічним майданчиком для інформування громадян про новітні технології з енергозбереження та відновлювальної енергії для приватних домогосподарств і багатоквартирних будинків. Територія виставки розділена на тематичні сектори: «Опалення», «Вікна і двері», «Освітлення», «Альтернативна енергетика та інновації», «Утеплення й будматеріали».

Крім того, гостям провели екскурсію до підприємства Rainbow Ecosistems, де француз Рафаель Петі розповів про єтапи створення будинків із соломи.

Під час екскурсії до компанії “Євгройл” ― двох миколаївських підприємств, що займаються виробництвом і продажем соняшникової олії та мають власний енергогенеруючий комплекс на біомасі гості ознайомилися з роботою Миколаївського маслоекстракційного заводу та агропромислового комплексу “Єврогройл”.

Окрім того, представники ЄС разом із журналістами відвідали термомодернізовану школу №60.

В цей час на площі, у лекторії виставки відбулася панельна дискусія «Роль ОСББ у сталому розвитку міста: практика і перспективи». Експерти ознайомили містян і ЗМІ з останніми досягненнями у зменшенні споживання енергії у багатоквартирних будинках та іншими можливостями впровадження енергоефективних заходів, які підтримує ЄС в Україні. В якості спікерів на панелі виступили експерти Фонду енергоефективності, Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC), Програми розвитку ООН із досягнення Цілей сталого розвитку у регіонах, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та Центру енергоефективності Миколаївської міської ради.

А в малій залі Миколаївської міської ради обговорювали питання енергетичної та кліматичної трансформації: як сформувати інтегровану систему управління відходами на локальному рівні.

Юні миколаївці відпочивали в кріслах-мішках під навісом, будували конструкції з кубиків, каталися на гірках, стрибали на батутах і ласували морозивом, поки їх старші товариші стартували з велопробігом.