Що робити: у Миколаєві дискутували про зміни клімату

У Миколаєві відбулася тематична дискусія з питання державної політики у сфері зміни клімату та преспектив використання відновлюваних джерел енергії, організована на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Участь у дискусії взяли державні службовці структурних підрозділів та апарату облдержадміністрації та районних адміністрацій.

Заступник директора Центра енергоефективності м. Миколаєва Віталій Васильєв розповів про загальні процеси, що викликають зміни клімату, а також про Міжнародні кліматичні угоди:

  • Рамкову конвенція ООН про зміну клімату;
  • Кіотський протокол;
  • Паризьку угоду.

Він розповів, що першим цілісним нормативно-правовим документом України у сфері зміни клімату є концепція реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року.

Основними напрямами реалізації Концепції є:

  • зміцнення інституційної спроможності щодо формування і забезпечення реалізації державної політики у сфері зміни клімату;
  • запобігання зміні клімату через скорочення антропогенних викидів і збільшення абсорбції парникових газів та забезпечення поступового переходу до низьковуглецевого розвитку держави;
  • адаптація до зміни клімату, підвищення опірності та зниження ризиків, пов’язаних із зміною клімату.

Віталій Васильєв наголосив на тому, що місто Миколаїв не стоїть осторонь кліматичних процесів. Так, 6 квітня 2017 року прийнято рішення Миколаївської міської ради №17/10 про приєднання до Європейської ініціативи «Угода мерів»; 19 червня 2017 у місті Славутич відбулося підписання документа про приєднання Миколаєва до ініціативи «Угода мерів»; 29 червня 2017 було створено робочу групу з розробки Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату, а 26 січня 2018 відбулася презентація Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату, відповідно до якого Миколаїв запропонував інвестиційну та кліматичну політику муніципалітету в сфері сталого енергетичного розвитку та запобігання змінам клімату шляхом скорочення викидів СО2.

Він наголосив на необхідності впровадження у місті Миколаєві альтернативних джерел енергії, які б допомогли економити ресурси та кошти.

Окрім того, заступник директора Центру енергоефективності запропонував учасникам дискусії невеличке завдання: запропонувати заходи з енергоефективності на об’єктах бюджетної сфери.