«Теплий Миколаїв»: колегам з Південного регону розповіли про програми підтримки місцевих ОСББ

У Миколаєві пройшов круглий стіл на тему «Роль органів місцевого самоврядування в реформуванні ЖКГ. Місцеві програми підтримки створення та сприяння діяльності ОСББ», організований Спільним проектом ЄС/ПРООН.

Участь в обговоренні взяли заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук, начальник департаменту ЖКГ Миколаївської ОДА Євген Гладков, координатори проекту HOUSES Миколаївської, Херсонскої та Одеської областей, директор Центру енергоефективності м. Миколаєва Юрій Гусаков, представники влади та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Південного регіону.

Як наголосив у своєму вітальному слові Олександр Омельчук, такі заходи є важливими для обміну досвіду між містами та ОТГ регіону.

Він розповів про здобутки Миколаєва у створенні програм підтримки місцевих ОСББ, зокрема програми «Теплий Миколаїв», завдяки якій жителі міста мають зможу енергомодернізувати свій будинок, не витрачаючи на це непід’ємних сум.

Олександр Омельчук наголосив на тому, що реалізацією програми в місті займається департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій та Центр енергоефективності. Завдяки цій програмі в місті енергомодернізують як соціальну, так і житлову сферу.

Євген Гладков відзначив, що, завдяки створенню у місті департаменту енергетики та Центру енергоефективності Миколаїв отримав програму, яка дійсню працює. А особливо, в такому важливому та прогресивному напрямку.

Регіональний координатор ПРООН в Миколаївській області Тетяна Гвоздь презентувала Проект ЄС/ПРООН «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень», в рамках якого поділилася інформацією про програми сприяння термомодернізації багатоквартирних будинків.

«Основна мета Проекту HOUSES– мобілізація співвласників житла багатоквартирних будинках в Україні та підтримка їхньої мотивації до підвищення рівня енергоефективності власних будинків. Проект допомагає створювати нові ОСББ і мотивувати їх розробити власні проекти з підвищення енергоефективності та подати заявку на фінансування до Фонду енергоефективності України. Проект «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» буде проводити інформаційну кампанію з метою інформування громадськості щодо нового законодавства у сфері енергоефективності, програм Фонду енергоефективності та механізмів фінансування, які він пропонує», — повідомила спікер.

Успішним досвідом роботи з ОСББ поділився Юрій Гусаков, презентуючи роботу миколаївського Центру енергоефективності.

Він зазначив, що стратегічне завдання комунальної установи – енергомодернізація житлового фонду міста Миколаєва та усебічний розвиток бюджетного та житлового фонду за рахунок залучення інвестиційного капіталу, а робота працівників Центру полягає в своєчасній допомозі жителям міста у вирішенні питань енергомодернізації.

Тобто, Центр енергоефективності проводить пряму консультативну роботу, інформаційні кампанії,  організацію освітніх семінарів, форумів та просвітницькі заходи для школярів.

Учасники круглого столу також відвідали Миколаївський Центр енергоефективності.