«Рухаємося шляхом зменшення споживання енергоресурсів», — Олександр Омельчук на відкритті твердопаливної котельні в медколеджі

У Миколаєві відкрили нову модульну мобільну котельню потужністю 3 МВт, розташовану на території Миколаївського базового медичного коледжу, яка постачатиме тепло і закладу освіти, і міській лікарні №3.

Цей проєкт став першим в Миколаєві  досвідом співпраці приватного сектору економіки – компанії ТОВ «ГрінТехно» — з комунальним теплоенергетичним підприємством «Миколаївоблтеплоенерго».

У відкритті взяли участь голова Миколаївської ОДА Олександр Стаднік, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, голова Миколаївської обласної ради Вікторія Москаленко, віце-мер Олександр Омельчук, радник Голови Держенергоефективності Костянтин Гура та інші.

Директор компанії «ГрінТехно» Степан Хоменко розповів, що потужності в 3 МВт вистачить для опалення приміщень площею 30 тисяч кв метрів.

Як пояснив Олександр Омельчук, саме завдяки таким проектам із заміщення газу створюються ринки виробництва та споживання альтернативних видів палива, з’являються нові робочі місця, збільшуються надходження до місцевих бюджетів.

«Це ще раз доводить, що бізнес зацікавлений працювати на українському ринку із виробництва тепла з альтернативних джерел», — розповів віце-мер.

Відмова від використання газу для опалення в бюджетних установах є реальним кроком до енергонезалежності Миколаєва, вважає Олександр Омельчук.

Кроком до енергетичної децентралізації назвав відкриття унікальної котельні міський голова Олександр Сєнкевич.

«Міська влада приділяє велику увагу заходам з енергозбереження та впровадженню енергоефективних технологій. В першу чергу, для того, щоб кожен з містян мав змогу економити кошти на опаленні. Те, що ми зараз робимо, називається енергетична децентралізація. Це означає, що ми можемо не чекати, доки один постачальник запустить всім тепло. Кожен заклад повинен мати можливість самостійно регулювати ці питання. Поки що це працює у режимі пілотного проєкту:  енергогенеруюча компанія «зливає» тепло до мереж КП «Миколаївоблтеплоенерго». Медичний коледж та міська лікарня отримують опалення незалежно від централізованої мережі», — повідомив мер.

Радник Голови Держенергоефективності Костянтин Гура зауважив, що вже не вперше відвідує Миколаївщину з нагоди відкриття об’єктів, спрямованих на підвищення енергоефективності та енергозбереження.

«Радий вітати Миколаївщину з тим, що саме тут з’являється багато цікавих, класних проєктів. Дякую компанії «ГрінТехно» за реалізацію даної ініціативи. За останні 4 роки створено нових потужностей, що виробляють теплову енергію з альтернативних джерел, 2,3 ГВт, інвестовано в цю сферу понад 500 млн євро», — підкреслив Костянтин Гура.