Миколаївська міська рада підтримує Програму енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім» Фонду енергоефективності

Миколаїв активно підтримує реалізацію масштабних проектів з комплексної модернізації житла українців в межах партнерства з Фондом енергоефективності.
Про це під час презентації Програми підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків заявив заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук.
У вересні 2019 року було підписано Меморандум про співпрацю між ДУ «Фонд енергоефективності» та Миколаєвом. Документ про співпрацю підписано під час Першого Форуму Фонду енергоефективності, таким чином ставши одним із перших міст, що долучилося до підтримки ОСББ в межах Програми енергомодернізації багатоквартирних будинків «Енергодім».
З вересня 2019 року Фонд енергоефективності приймає від ОСББ заявки на часткове відшкодування витрат на енергоефективні заходи. Тепер кожне з 31,5 тисяч українських ОСББ, що бажають зробити свій будинок більш енергоефективним, може взяти участь Програмі комплексної модернізації багатоповерхівок «ЕНЕРГОДІМ».
На сьогоднішній день Фонд отримав 13 заявок від ОСББ.
Олександр Омельчук, заступник Миколаївського міського голови:
«Енергоефективність сьогодні — це вже не мода, вона впевнено стала невід’ємною складовою нашого життя. Енергетична незалежність стала стратегією держави. Щодня ми шукаємо і находимо спосіб витрачати менше з більшим ефектом. Шлях нам підказують професіонали. Миколаїв вже налагодив співпрацю із Фондом енергоефективності. Знайдені разом рішення вже втілюються у життя в наших ОСББ, муніципальних і соціальних закладах. Ми разом не тільки спроваджуємо новітні технології, а і міняємо підхід до організації сучасного життя. Тому я із задоволенням вітаю кожну нову пропозицію Фонду енергоефективності. Миколаїв, без сумнівів, прагне стати сучасним технологічним містом, в якому буде комфортно жити. Наступні до цього кроки ми обов’язково будемо робити разом».
Наразі Фонд отримав дві Заявки від Миколаєва, а до кінця року планується ще п’ять.
Юлія Зязіна, юрист Фонду енергоефективності:
«Програма Фонду енергоефективності «Енергодім» — це механізм комплексної модернізації житлового фонду України. Реалізація програми дозволить українцям не лише економити на комунальних послугах та підвищити рівень енергоефективності житла, а й забезпечить дотримання міжнародних зобов’язань нашої держави у сфері енергоефективності, сприятиме зниженню рівня викиду парникових газів СО2 та впровадженню заходів з енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів. Наразі Фонд допомагає адаптувати діючі чи розробляти нові місцеві програми. За результатами цієї роботи Фондом буде розроблено нові Програми, які будуть рекомендуватись органам місцевого самоврядування для внесення змін в діючих чи прийняття нових програм».
У Миколаєві в грудні 2019 року планується затвердження міської програми, за якою ОСББ міста Миколаєва можуть отримати відшкодування в розмірі 30% тіла кредиту (якщо сума кредиту менше 800 тис. грн) або від 30 до 45% тіла кредиту (якщо сума кредиту більше 800 тис. грн) на енергоефективні заходи за програмою «Енергодім».
Довідково: Фонд енергоефективності надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з врахуванням кращих європейських практик з енергомодернізації будівель. Програма «Енергодім» передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний». Передбачається досягнення середнього рівня економії споживання енергетичних ресурсів за сукупністю всіх проектів, що фінансуються в рамках цієї Програми принаймні у 20 %. Програма «Енергодім» діє на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій. Програма Фонду енергоефективності реалізовується у співпраці з Міжнародною фінансовою корпорацією – IFC, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та Програмою розвитку ООН (ПРООН) . Діяльність Фонду фінансується за рахунок коштів Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та Уряду Німеччини. Наразі в Миколаєві діє міська програма «Теплий Миколаїв», яка затверджена Миколаївською міською радою 23.12.2016 року № 13/12. В грудні планується затвердити нові строки дії цієї Програми. Місцева програма передбачає відшкодування відсоткових ставок або частини тіла кредитів на впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності для ОСББ Відповідно до даної Програми з міського бюджету відшкодовуються відсотки за кредитами, залученими позичальниками на впровадження енергозберігаючих заходів, а саме: Станом на 04.12.2019 в Миколаєві 537 ОСББ та 3372 багатоквартирних будинків. Більшість цих будинків побудовані до 1970 року. Відповідно у цих будівлях низький рівень енергозбереження. Фізичне та моральне старіння конструкцій, внутрішніх інженерних систем, призводить до незадовільного стану будинків в цілому і неможливості забезпечити в них комфортне проживання мешканців. Впровадження заходів з термомодернізації буде сприяти збільшенню їх терміну експлуатації.