Депутати підтримали передачу Миколаївської ТЕЦ на баланс міста

Депутати Миколаївської міської ради погодили прийняття в комунальну власність ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ».

Про це стало відомо під час сесії Миколаївської міської ради, яка відбулася вчора, 20 грудня.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич звернувся до депутатів з проханням прийняти «Миколаївську ТЕЦ» в комунальну власність, оскільки вона може бути приватизована приватною компанією:

«Ви повинні зрозуміти, що сьогодні у нас є можливість прийняти в комунальну власність міста підприємство, яке генерує електроенергію, а також з усіма мережами, які дозволяють забезпечити жителів міста теплом. Хочу нагадати, що це підприємство постачає тепло для 40% жителів міста. Якщо ми приймемо підприємство в комунальну власність, ми будемо власниками всієї теплосистеми міста і зможемо розуміти, що нам з нею робити, як нам її оптимізувати, модернізувати. Хочу нагадати, що «Миколаївська ТЕЦ» не є збитковим підприємством і не вимагає від нас, або держави грошей на зарплати. До того ж, даний об’єкт є в списку на малу приватизацію, а це означає, що його приватизує приватне підприємство, яке буде реалізувати свою програму електрогенерації і теплопостачання. Це підприємство також гіпотетично може відмовитися від теплопостачання тепломережами, які сьогодні рвуться і сказати нам, що ми повинні самі займатися ремонтом тепломереж. Ваші страхи щодо того, що нам доведеться ремонтувати тепломережі мають право на життя, але сьогодні «Миколаївоблтеплоенерго» допомагає ТЕЦ трубами, щоб ремонтувати пориви. Згадайте вулицю Московську, яка постійно розрита. Я також хочу відзначити, що ми тільки погоджуємося на прийняття, і не факт, що Кабінет Міністрів України погодиться нам його передати», — заявив Олександр Сєнкевич.

Заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук наголосив на тому, що передача «Миколаївської ТЕЦ» у комунальну власність міста дозволить комплексно та системно вирішувати проблемні питання теплозабезпечення Миколаєва, а також підвищити ефективність роботи різних джерел теплопостачання.

Більшістю голосів депутатів підтримали прохання мера та віце-мера.

Нагадаємо, в січні 2019 року тодішній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман дав доручення тодішньому віце-прем’єр-міністру — міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадію Зубко оформити відповідно до регламенту проект рішення про передачу Миколаївської ТЕЦ в міську комунальну власність.