Миколаїв отримав базовий енергетичний документ — Схему теплопостачання міста

У Миколаєві, під час сесії міської ради, депутати більшістю голосів затвердили Схему теплопостачання міста до 2029 року.

Про це повідомив заступник Миколаївського міського голови з питань енергоефективності Олександр Омельчук.

Він зазначив, що на виконання п.15 доручення Миколаївського міського голови від 14.05.2018 №20-м департамент енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій взявся за розробку Схеми теплопостачання, яка була успішно погоджена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України 22 серпня 2019 року.

Віце-мер наголосив на тому, що цей документ — один із базових в сучасному світі, оскільки він регулює енергетичну безпеку, баланс і енергетичну складову міста, яка довгий час знаходилася в невизначеному стані.

«Питання оптимізації схеми теплопостачання з визначенням орієнтирів розвитку муніципальної теплоенергетики для Миколаєва є вкрай актуальним. Зокрема, це пояснюється структурними змінами в економіці міста (зниження обсягів виробництва промисловими підприємствами, активне застосування джерел індивідуального опалення, реалізація енергозберігаючих заходів в різних галузях, впровадження альтернативних джерел енергії, а також розвиток нових технологій). Крім того, очевидний незадовільний стан зовнішніх мереж теплопостачальних організацій (так, відсоток трубопроводів, які експлуатуються більше 20 років, складає 65,2%, а більше 15 років – 98%). Вказане призвело до зміни теплових навантажень споживачів, фактичних змін в теплових та гідравлічних схемах та, як наслідок, до необхідності перегляду, з позиції оптимізації, схеми теплопостачання міста. Необхідність мати розроблену схему теплопостачання ґрунтується на вимогах чинних нормативно-правових актах. Зокрема, відповідно до ст. 7 Закону України «Про теплопостачання», розроблення та реалізація схем теплопостачання є одним з основних напрямків розвитку систем теплопостачання. Відповідно до ст. 26 Закону України «Про теплопостачання», проектування, будівництво, реконструкція об’єктів у сфері теплопостачання здійснюються на основі схем теплопостачання. Тому, виконуючи доручення міського голови, департамент енергетики взявся за розробку документу, який має на меті врегулювати енергетичний баланс та енергетичну безпеку міста», — повідомив Олександр Омельчук.

Заступник директора департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Андрій Слободяник розповів, що даний документ покликаний врегулювати всі ці проблемні питання в сфері теплопостачання міста та окреслює напрямок розвитку сфери на наступні 5-10 років:

«Не потрібно бути генієм, щоб зрозуміти, що в сфері теплопостачання м. Миколаєва існує безліч невирішених проблем, які характерні для більшості систем централізованого теплопостачання, що відпрацювали свій технічний ресурс, або близькі до цього. Недостатня увага до споживачів теплової енергії обернулася в довгострокову та невирішену проблему. Тут потрібно відзначити не лише хаотичне відключення абонентів від централізованого теплопостачання та переведення їх поквартирне опалення, що має досить негативний вплив на систему централізованого теплопостачання, а й про конфлікт інтересів, який постійно виникає між виробником теплової енергії та споживачем. Отже, місту конче був необхідний документ, який би врегулював всі ці проблемні питання і окреслив напрямок розвитку сфери на наступні 5-10 років. Цей документ — Схема теплопостачання м. Миколаєва на період до 2029 року, який затверджено сесією Миколаївської міської ради 20 грудня 2019 року», — повідомив Андрій Слободяник.

Він висловив подяку депутатському корпусу, голові Миколаївської міської ради та всім причетним до цієї події особам.