«Наше першочергове завдання – компенсувати миколаївським ОСББ борги по теплим кредитам», — Олександр Омельчук

Узгодження всіх питань, які стосуються «теплих» кредитів, повинно проходити через профільного заступника міського голови та підпорядкованих йому структур.

Про це повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич під час зустрічі з представниками миколаївських філій банків, які надають послуги у сфері «теплих» кредитів.

Мер підкреслив, що наразі у Миколаєві активно створюються ОСББ, які беруть на себе відповідальність керувати будинком. Вони, виходячи із своїх фінансових можливостей, вирішують, як ефективно управляти та які механізми залучати, аби робити житло комфортнішим та економити на комунальних платежах.

«У нас активно створюються ОСББ – і це дуже гарна тенденція. Люди беруть на себе відповідальність розпоряджатися своїм майном і вирішувати, що їм потрібно зробити в будинку, виходячи з потреб, фінансових можиливостей та механізмів, як можна економити. Держава ж допогагає їм, в тому числі, і в плані економії. Люди можуть поміняти вікна чи встановити інше обладнання за допомогою «теплих» кредитів. І тут варто віддати належне департаменту енергоефективності, який працює сьогодні на повну котушку, в тому числі, й в плані пропаганди «теплих» кредитів», — зазначив міський голова.

Олександр Сєнкевич додав, що, бачачи ефективність теплого кредитування, у місті з’являються компанії, які прагнуть виманити гроші у містян, надаючи послуги, для надання яких створена конкретна комунальна установа.

«Скажу так, що, коли з’являється щось цікаве, є люди, які хочуть попрацювати і використати  можливості.  А є ті, які не хочуть працювати, однак  хочуть заробити. Таким чином, у місті Миколаєві з’явилися компанії, які консультують ОСББ, як, використовуючи «теплі» кредити, зробивши добро, трохи підзаробити. Такі компанії допомагають створити проектно-кошторисну документацію, завищуючи кошториси. Фактично, вони отримують гроші за інформаційно-консультаційні послуги. А що там далі буде з кредитом, їх мало цікавить. А місто отримує бомбу уповільненої дії. Ні місто, ні профільний зам, не погоджують ці кредити і потім ми можемо побачити невдоволених людей, які прийдуть сюди, в мерію», — розповів мер.

Він наголосив на тому, що єдиний представник від міської влади у Миколаєві – міський Центр енергоефективності:

«Тому, ще раз наголошую – єдиний представник від держави, який працює з «теплими» кредитами – «Центр енергоефективності м. Миколаєва».

Мер запропонував відпрацювати процедуру та синхронізувати дії в питаннях «теплих» кредитів.

Заступник Миколаївського міського голови Олександр Омельчук відзначив, що пешочергове завдання – компенсувати миколаївським ОСББ 5 млн боргів по «теплим» кредитам.

«У 2019 році Миколаїв став лідером в Україні в двох номінаціях – по виданим теплим кредитам і по сумі міської компенсації. При цьому всьому, ми ще й змогли напрацювати 5 млн боргів. До цього призвело кілька факторів. Тому ми змушені були змінити керівника та жорстко виставити рамки, в яких ми більше не допустимо ситуації, коли місцева влада з надійного партнера перетворюється в незрозуміло що. Тому процес необхідно контролювати як на стадії заявок, так і на стадії вибору обладнання. Для цього і створено Центр енергоефективності, який розуміє, яке обладнання який ефект принесе, скільки воно може коштувати, які «підводні камені» бувають при його впровадження, і, нарешті, як прогнозується отримання компенсацій», — заявив Омельчук.

Віце-мер наголосив, що з окремими банками вже побудований механізм затвердження ОСББ, які отримають компенсацію і запропонував інші банки приєднатися до онлайн-платформи.

«У нас уже заявок на 19 мільйонів гривень. Це гарний показник, адже значить, що ОСББ продовжують вірити в ці програми, що банки виконують свої функції як кредитори, держава дає можливісь залучити зошнішні кошти, державні. Тепер необхідно, щоб і місцева влада зробила все можливе та виділила фінансування на компенсації. А для того, щоб виділити фінансування на 2020 рік варто пам’ятати, що, за підсумками 2019 року, маємо 5 млн боргу – а це наші миколаївці. Я важаю першочерговою задачею погасити борги 2019 року. Сподіваюся, що Олександр Федорович разом з депутатським корпусом  найближчим часом проведуть бюджетну сесію, внесуть коригування і у нас з’явиться можливість закрити борги 2019 року та виділити необхідні кошти для того, щоб забезпечити хай і не рекордний, як у минулому році, але достатній результат, щоб ініціативи ОСББ отримали відгук у вигляді міських компенсацій», — підкреслив віце-мер.

Керівник Центру енергоефективності м. Миколаєва Віталій Васильєв зазначив, що на період карантину «Центр енергоефективності м. Миколаєва» розробив варіант взаємодії з ОСББ в електронному форматі. ОСББ чи фізичні особи заповнюють певну форму, де детально розписані види робіт, які необхідно впроваджувати в будинку. Таким чином, в онлайн режимі ми бачимо ситуацію по конкретним будинкам і загальний запит по «теплим» кредитам, який є на сьогодні. Друге – взаємодія з банками – Центр розробив аналогічний документ і тепер бачимо, яке ОСББ і на що взяло кредит, погоджено це з місцевою владою чи ні. Центр енергоефективності – це такий собі сімейний лікар: представники ОСББ до нас приходять, ми вислуховуємо їх проблеми, направляємо до потрібних спеціалістів чи виїзжджаємо до них», — зазначив Васильєв.

Віталій Васильєв зазначив, що перешочерговим завданням наразі є отримання фінансування, щоб погасити борги ОСББ, які вже здійснили заходи з енргомодернізації та планувати нові заходи з енергозбереження за новими заявками.

Довідково:  у 2017 році 12 ОСББ отримали 360 000 грн компенсацій, а приватні особи — 1,8 млн грн.  В 2018 році миколаївцям компенсували майже 8,3 млн грн. А в 2019 році за програмою «Теплий Миколаїв» жителі міста отримали біля 15,5 млн грн компенсацій. Всього за увесь період 109 ОСББ виконали заходи з енергоефективності у своїх будинках.