Максим Литвиненко: «Миколаївські ОСББ активно долучаються до програми Фонду енергоефективності «Енергодім»

Оплата за комунальні послуги неабияк б’є по сімейному бюджету. Тому українці шукають ефективні способи скорочення витрат на електрику, природний газ та водопостачання. Наразі зменшення споживання енергоресурсів через підвищення енергоефективності  це реальна допомога сімейним бюджетам українців, які ще не готові платити ринкову ціну за енергоресурси.

Сьогодні у нас в гостях регіональний консультант з програми «Енергодім» Фонду енергоефективності Максим Литвиненко, з яким ми обговорюємо програму «Енергодім», покликану допомогти українцям, зокрема, миколаївцям, завдяки впровадженню енергоефективних заходів економити на оплаті комунальних послуг.

—  Добрий день, Максиме. Розкажіть, будь ласка, про програму «Енергодім», що це за програма?

— Як ви знаєте, у вересні 2019 року в Україні почав прийом заявок Державний Фонд енергоефективності, метою якого є стимулювання впровадження заходів з енергоефективності у житловому секторі України. Фонд фінансується як за рахунок коштів державного бюджету, так і за рахунок донорів країн Європейського Союзу. 16 серпня 2019 року, наглядова рада Фонду затвердила програму «Енергодім» — для підтримки енергомодернізації багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ. “Енергодім” – це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Завдяки участі у програмі «Енергодім» ОСББ отримають відшкодування витрат на енергомодернізацію свого будинку, компенсацію понесених витрат до 70% на роботи, матеріали та обладнання, залежно від обраного пакету заходів з енергоефективності.

— Хто може брати участь в програмі?

— Програма “Енергодім” Фонду енергоефективності націлена виключно на будинки з відповідальними співвласниками, а саме, де створено ОСББ.

— Які умови для участі в програмі?

— Подати заявку на участь в програмі «Енергодім» можуть ОСББ, які провели енергоаудит будинку та отримали енергетичний сертифікат і рекомендаційний звіт, в якому описані рекомендовані заходи, що зменшать втрати теплової енергії будинку. На основі аналізу даних аудитор надає обґрунтовані рекомендації та пропонує оптимальні види робіт для конкретного будинку відповідно до вимог чинного законодавства та програми «Енергодім». Щоб стати учасником програми «Енергодім», ОСББ має провести загальні збори та колективно прийняти рішення про енергомодернізацію будинку. Сьогодні ОСББ може отримати компенсацію витрат на 2 пакети проектів – «Легкий» і «Комплексний». Так, до пакету «Легкий» як неодмінні елементи входять  встановлення будинкового лічильника тепла, індивідуального теплового пункту, балансування системи опалення та інші заходи. Він є менш затратним і економія на опаленні від впроваджених заходів становитиме близько 30 відсотків. Пакет «Комплексний» включає у себе обов’язкові заходи пакету «Легкий» та низку додаткових опцій. Серед них – утеплення стін, даху, підвального приміщення, заміну чи ремонт вікон у місцях загального користування та квартирах. Цей захід дасть змогу економити до 60 відсотків на енергоносіях, а також поліпшить стан вашого будинку не на один рік. 

— Які можливості дасть миколаївським ОСББ «Енергодім», вартість яких конкретно робіт може компенсовуватися?

 — За програмою «Енергодім» відшкодовуються усі витрати понесені ОСББ згідно програми. Простіше кажучи, компенсуються роботи та матеріали, а також виготовлення технічної документації, яку роблять ОСББ для участі у програмі та затверджена державними будівельними нормами. ОСББ має змогу модернізувати системи опалення (встановлення лічильника тепла, облаштування індивідуального теплового пункту, балансування стояків, теплоізоляція труб у підвалах і на горищах, заміна батарей з встановленням регулюючих клапанів, промивання систем опалення; заміна вікон у місцях загального користування та у квартирах; утеплення стін, горища та підвалу будинку; ремонт даху; заміна освітлення на енергозберігаюче, тощо).

— Чи маєте ви вже заявки від місцевих ОСББ ?

— Так. На сьогоднішній день від миколаївських ОСББ до Фонду Енергоефективності подано 3 заявки, а саме: ОСББ «Комунар 3», ОСББ «Паркова 5М» та ОСББ «Парусний 7-А». Всі ОСББ вже отримали компенсацію 70 % вартості виконання послуг з енергоаудиту та перейшли на наступний етап, а саме — виготовлення проектної документації. Ще 7 ОСББ знаходяться на різних стадіях готовності до подання першої заявки до Фонду. (https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1iRqsX3wYyhNMuJWezKdxP5vNYRNSuURM&ll=49.36059161896327%2C34.15429141550241&z=4).

— До кого має звернутися ОСББ, яке виявило бажання брати участь в програмі?

— ОСББ, яке прагне оформити заявку для участі в програмі, може звернутися до мене, як регіонального консультанта стосовно програми Фонду енергоефективності «Енергодім». Я проконсультую ОСББ за телефоном або електронною поштою, при потребі виїжджаю на збори, обстеження будинку, допомагаю в розрахунку вартості робіт та економію від впроваджених заходів. Також ви можете звернутися до міського Центру енергоефективності – комунальної установи Миколаївської міської ради, з яким співпрацює Фонд, і разом з ним ми працюватимемо над вашою заявкою. Нагадаю, місто Миколаїв за ініціативою заступника Миколаївського міського голови Олександра Омельчука стало одним із перших міст, що підписали Меморандум про співпрацю з державною установою «Фонд енергоефективності». До речі, 4 червня, 0 10:30, у Центрі енергоефективності стартує вебінар, присявчений програмі Фонду енергоефективності «Енергодім», де я розповім про особливості та переваги програми, а також відповім на запитання представників ОСББ щодо участі в програмі. Реєструйтесь за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf8Rr0Wnvk47YbuSK9v3E7SQyKLRMp96_A1k01Siw3XDRVaBw/viewform. До зустрічі.