У Миколаєві відбувся навчальний семінар з впровадження програми енергомоніторингу

У Миколаєві відбувся навчальний семінар з впровадження програми енергомоніторингу, організований департаментом енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій Миколаївської міської ради.

Участь у навчальному семінарі взяли близько 150 працівників закладів освіти.

Перед учасниками навчання виступили завідувач сектору енергетичного менеджменту відділу енергетичного нагляду, нормування та контролю Яна Бондаренко та головний спеціаліст сектору Віталій Васильєв.

Яна Бондаренко зазначила, що використання програми буде проходити без особливих витрат часу та ресурсів.

Це дозволить щоденно отримувати дані для моніторингу споживання енергоносіїв. Усі відповідальні особи, призначені керівниками відповідних закладів, вноситимуть в програму щоденні покази лічильників електроенергії, гарячої та холодної води, теплової енергії, газу.

За словами Бондаренко,  сама лише система щоденного енергомоніторингу дає можливість економити 5-15% видатків на енергоресурси, застосовуючи лише адміністративні методи управління без залучення жодних фінансових інвестицій, а також додатково дає змогу виявити та усунути неполадки та проблемні ділянки на об’єктах.

Головний спеціаліст сектору нормування та контролю  Віталій Васильєв розповів, що ефективність обігріву приміщення багато в чому залежить не від інтенсивності роботи обігріваючих приладів, а від кількості тепла, яке залишається в межах будівлі. Максимального результату в цьому випадку можна домогтися, використовуючи енергозберігаючі склопакети, які діють за принципом теплового щита. Спеціальне напилення на поверхні скла запобігає витоку тепла з приміщення в холодну пору року, зберігаючи його у будівлі. В період спеки дана технологія дозволяє захищати приміщення від перегріву, відбиваючи частину  сонячних променів.