Дмитро Лазарєв: «Ми готові бути майданчиком для реалізації будь-яких енергоефективних проєктів»

Сьогодні, 14 червня, відбулась онлайн конференція, присвячена питанням боротьби з кліматичними змінами. В обговоренні актуальних для світового співтовариства питань  взяли участь перший віцемер Віталій Луков, заступник міського голови Дмитро Лазарєв, представники місцевого самоврядування України, експерти з питань енергоефективності та зміни клімату.

Про це повідомляє відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови.

Учасники заходу підкреслили невідкладну необхідність впровадження заходів, що вповільнили б глобальну зміну клімату на планеті.  На їхню думку, якщо цього не зробити, на людство чекають масштабні природні катаклізми. У підсумку, такі зміни можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Аби уповільнити процес, потрібно, як запевняють експерти, знизити кількість викидів СО2 в атмосферу. Цьому сприятиме використання сучасних технологій та впровадження енергоефективних заходів, перехід від видобувних енергетичних ресурсів до відновлювальної енергетики тощо.

Обговорюючи питання, Віталій Луков зазначив: Миколаїв активно переходить на енегофективні рейки, для цього місто співпрацює з міжнародними партнерами та виділяє власні кошти на цільові програми. Ми є одними з лідерів України. Так, нещодавно місто визнано переможцем у номінації «Енерго-громада року» конкурсу «Energy Efficiency Fund’s Awards – 2020», який організував Фонд енергоефективності. Миколаїв розділив перше місце зі Львовом.

Ба більше. Міська влада має намір втілити у життя амбітний проєкт. Йдеться про виробництво для об’єктів  КП «Миколаївводоканал» сонячної електроенергії.

— У нас є амбітний план, пов’язаний з переходом КП «Миколаївводоканал» на сонячну енергетику. Наразі ми активно шукаємо партнерів для реалізації задумів, — зазначив Віталій Луков. – Поанд 5 тис. МВт/год електроенергії за рік ми можемо виробляти тільки на нашому водоканалі. Це майже 17 % електроенергії, що споживає КП «Миколаївводоканал».

Він підкреслив, що для активізації процесу впровадження на комунальних підприємствах України енергоефективних технологій та заходів необхідна державна підтримка.

— Також ми співпрацюємо з інвесторами стосовно будівництва котелень на альтернативному паливі, що знизить кількість викидів СО2, — додав Дмитро Лазарєв. – У цілому ми готові бути майданчиком для реалізації будь-яких енергоефективних проєктів.